Hollolan kotiseutumuseo, 2003Hollolan kotiseutumuseo

Rälssintie 6, Hollola kk
(kartalla)

Aivan Hollolan keskiaikaisen kirkon lähettyvillä sijaitsee Hollolan kotiseutumuseo, joka koostuu esinemuseosta ja talomuseoalueesta. Vanhassa viljamakasiinissa toimivassa esinemuseossa on esillä vanhaa talonpoikaisesineistöä Hollolasta. Esinemuseolla on pysyvä näyttely Hollolan alueen arkeologisten kaivausten tuloksista. Arkeologianäyttely on uusittu kesinä 2006 ja 2007, sen on toteuttanut Lahden kaupunginmuseo. Esinemuseon välittömässä läheisyydessä  sijaitsevalla talomuseoalueella on mm. Hentilän ja Ylä-Köllin talot. Talomuseoalue on varsin edustava näyte hämäläisen maaseutupitäjän vanhasta rakennuskannasta. Vanhimmat hirsirakennukset ovat 1700-luvun lopulta ja nuorimmat 1900-luvun alusta.

Talomuseoalueella järjestetään vuosittain Hollolan kunnan sahtimestaruuskilpailut ennen juhannusta ja perinneleikki- ja myyjäistapahtuma heinäkuussa sekä joululauluilta ennen joulua.

Hollolan kotiseutumuseon toiminnasta vastaa Hollolan kotiseutuyhdistys ry,  joka on perustettu vuonna 1945. Yhdistys on julkaissut vuodesta 1987 lähtien Hollolan kotiseutukirjaa, joka on ilmestynyt jo 21 vuotta.

Hollolan kotiseutumuseon aukioloajat

Kuvia kotiseutumuseoalueelta

Hollolan museovene, joka löytyi kesällä 1998 Hollolan kirkonlahden pohjasta Vesijärvestä, on näytteillä konservoituna Hollolan kunnanviraston aulassa Hollolan kuntakeskuksessa viraston aukioloaikoina.

Viimeksi päivitetty 08.11.2013
Päivittäjä: Riitta Ylijärvi
riitta.ylijarvi(a)hollola.fi