Älä kaada kinkunpaistorasvoja viemäriin, vaan hyödynnä rasvat

Takaisin

Viemäri vetää paremmin ilman jouluruokien rasvoja ja roskia!

Kinkku kuuluu monen joulupöytään, mutta kinkunpaisto- tai muutkaan rasvat eivät kuulu viemäriin. Lämmin kinkkurasva on juoksevaa, mutta kun se jäähtyy, se takertuu viemäriputkeen. Pahimmassa tapauksessa viemäri tukkeentuu ja voi pilata muutoin mukavan joulunvieton. Joulusiivousta tehdessä on hyvä pitää mielessä, etteivät myöskään roskat kuulu viemäriin.

Rasvan poistaminen viemäristä ei onnistu helposti kotikonstein, vaan yleensä tarvitaan ulkopuolista apua. Viemärin tukkeentuminen voi aiheuttaa jätevesien ylivuodon ja vesivahingon esim. kellaritiloissa. Isommassa mittakaavassa rasvat kertyvät myös kunnallisiin viemäriverkostoihin ja pumppaamoille, mikä voi aiheuttaa tukoksia, ylivuotoja ja sitä kautta kuluttajille lisäkustannuksia. Hollolassa viemäriverkoston ongelmista voi olla yhteydessä Lahti Aqua Oy:n päivystävään numeroon 0800 3 0808 (24 h). 

Hyödynnä tai hävitä rasva oikein. Ensisijaisesti kinkunrasva ja syntyvä liemi kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa. Jos rasvaa ei halua hyödyntää ruuanlaitossa, sen voi kierrättää biojätteeseen tai Kinkkutempun kautta. Anna kinkkurasvan jäähtyä sopivassa astiassa, kuten tyhjässä maitopurkissa. Kun rasva on jäähtynyt, siirrä se biojäteastiaan tai vie Kinkkutempun keräyspisteeseen. Sieltä jouluruokien paistinrasvat viedään jalostettavaksi uusiutuvaksi dieseliksi. Hollolassakin rasvoja kerätään 17.12.2021-07.01.2022 kahdessa eri kohteessa (K-Supermarket Hollola, Tarmontie 7 ja Hollolan Matkakeidas, Hopeakalliontie 2). Esimerkiksi yhden keskikokoisen kinkun rasvasta valmistettavalla dieselillä ajaa jopa kolme kilometriä. 

Viemäriverkostossa rasvat ruokkivat myös rottia. Tätä kautta voit tutustua HSY:n viemärisukeltajan terveisiin. 

Julkaistu: 22.12.2021 11.15