Ennätysmatala nuorten työttömyys, tutustu tarinoihin Hollolan työllisyyden hoidon takana!

Takaisin

Prosentit paukkuu!

Hollolassa rikottiin ennätyksiä tänä keväänä, kun maaliskuun tilastoissa nuorten alle 25-vuotiaiden työttömyys laski ennätysmatalalle. Huhtikuun tilastoissa mentiin vieläkin parempaan, kun laskusuhdanne jatkui nuorten työttömyysprosentin ollessa 5,3%.

Nuorten työllisyystilanne Hollolassa on merkittävästi parempi kuin muualla Päijät-Hämeessä ja haluammekin nyt tuoda estradille tekijöitä ja konkretiaa näiden lukujen takana: Töitä tehdään niin monialaisesti kuin moniammatillisestikin.

Työntekijät hyvän kehityksen takana

Hollolassa alle 30-vuotiaat nuoret kuuluvat Lahden seudun työllisyyden kuntakokeilun asiakkuuteen, jossa jokaisella työnhakija-asiakkaalla on omassa kunnassa nimetty omavalmentaja, joka sekä opastaa työn ja koulutusten hauissa että neuvoo työttömyyteen ja työkykyyn liittyvissä viranomaisasioissa. Hollolassa omavalmentajien määrään on panostettu: maltilliset asiakasmäärät/ omavalmentaja mahdollistavat aktiivisemman toiminnan asiakkaiden kanssa.

Toinen tärkeä tukipilari nuorille kunnassa on Työpaja Osuma-hanke (Vapaa-aikapalvelut). Seinättömän työpajatoiminnan avulla koordinoidaan alle 30-vuotiaiden hollolaisten työttömien nuorten aktivoimista työelämään tai koulutukseen. Osuman tavoitteena on olla nuoren rinnalla kulkeva matalan kynnyksen apu, joka tukee, etsii mahdollisuuksia ja työelämään liittyviä asioita nuoren kanssa eteenpäin. Osuman seinätön pajatoiminta vastaa kunnassa Hollola uimahallin lipunmyynnin ja kahvion, Hollolan pääkirjaston kahvion sekä Vesikansassa yhteisökahvilan toiminnasta. Osuman toiminta-alueita ovat myös kuntakeskuksessa sijaitseva kulttuuritalo, pääkirjasto, päiväkodit, koulut sekä koululaisten välipalatoiminnan organisointi. Osuma on matalan kynnyksen palvelu, josta nuori saa henkilökohtaisesti sparrausapua jatkosuunnitelmiin. Jokainen nuori on yksilö ja jatkoprosessit laaditaan nuoren kanssa yhdessä.

Kolmantena kunnan työllisyyspalvelut koordinoivat tämän lisäksi myös paljon muita työskentelymahdollisuuksia ympäri kunnan pisteiden sekä kartoittavat alueen yrityksien avoimia työpaikkoja.

Kaikki lähtee yksilöistä

Apua tarvitsevista nuorista saadaan Hollolassa laaja-alaisesti koppia hyvän yhteistyön kautta: Kuntakokeiluun kuuluvat kaikki kunnan alle 30-vuotiaat työnhakijat ja Osuma toimii tiiviissä yhteistyössä myös kunnan nuorisopalveluiden etsivä- sekä erityisnuorisotyön kanssa. Tiivis yhteistyö, laajat kontaktit ja työmahdollisuudet ympäri kunnan mahdollistavat urapolun löytämisen moneen eri tilanteeseen.

Kuvassa Osumalaiset, työllisyyspalvelut sekä nuorten omavalmentajat
Osuman pyörittämän uimahallikahvilan edessä.  

Hollolalainen Davidin eteenpäin ponnahtanut urapolku on hyvä esimerkki onnistuneesta yhteistyöstä nuoren, Osuman, työllisyyspalveluiden ja omavalmentajien kanssa. 

Osumassa jokainen asiakas on yksilö ja jokaisella on omat tavoitteensa, joita sitten Osumassa pyritään konkretisoimaan ja selvittämään mitä tavoitteiden toteuttaminen vaatii: Esimerkiksi hollolaisen Davidin tavoitteena oli nopea työllistyminen omalta tuntuvalle alalle. 

Osuman toimintamallina on tarjota nuorelle ensin työkokeilupaikkaa, jotta nuori itse ja Osumalaiset voivat testata miten yhteistyö toimi. Davellekin aluksi tarjottiin mahdollisuutta työkokeiluun. Työkokeilun aikana hän osoitti sitoutuvansa toimintaan ja oli luotettava työkokeilija. Tämä avasi hänelle mahdollisuuden palkkatuettuun työpaikkaan, mikä osaltaan avasi hänelle uusia mahdollisuuksia uudella uralla. Osumalla opittiin tuntemaan nuori ja hänen olemassa olevat taitonsa. Osuman tehtävä onkin tsempata nuoria ja keksiä mahdollisuuksia, joiden avulla nuori voi edetä kohti työelämää:

Davidin tarinaan pääset tutustumaan > tästä

Julkaistu: 24.05.2022 14.23