Epäilyt koronavirus-tartunnoista osoittautuivat aiheettomiksi

Takaisin

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella eilen selvitetyt koronavirus-epäilyt ovat osoittautuneet aiheettomiksi. Laboratorionäytteiden tulokset valmistuivat tiistaina alkuillasta. Yhtymän alueella ei toistaiseksi ole yhtään varmistettua korona-tartuntaa.

Tutkitut potilaat ja heidän lähipiiriään oli määrätty kotikaranteeniin odottamaan tulosten valmistumista. Karanteeni on nyt purettu. Potilaiden vointi on hyvä, ja heihin on oltu yhteydessä. Tartuntatautilaissa määritettyä kotikaranteenia käytetään ehkäisemään yleisvaarallisen taudin leviämistä silloin, kun potilas ei tilansa puolesta tarvitse sairaalahoitoa.

Hyvinvointiyhtymä ilmoitti maanantaina viidestä epäillystä koronavirus-tartunnasta, minkä jälkeen näyte otettiin illalla vielä yhdestä potilaasta. Tänään saatiin siis yhteensä kuuden näytteen tulokset. Yksi viikonvaihteessa tutkittu näyte oli jo aiemmin todettu negatiiviseksi. Korona-näytteet tutkitaan yliopistosairaaloissa.

Koronavirus-tartuntaa epäilevää neuvotaan ottamaan ensin puhelimitse yhteyttä omalle terveysasemalle tai Päivystysapu 116 117 -puhelinnumeroon. Asiantuntijat antavat puhelimessa ohjeet hoitoon hakeutumisesta. Näyte otetaan vain, jos lääkärillä on perusteltu syy epäillä nimenomaan koronavirus-tartuntaa.

Yhtymällä on valmius lähettää jatkossa kotisairaalan henkilöstö kotiin näytteenottoon, jos potilaan vointi ei edellytä sairaalahoitoa. Jos potilas tulee sairaalaan, hänet ohjataan erilliseen tilaan tutkimuksia tai hoitoa varten, jotta vältetään altistamasta muita talossa liikkuvia. Mahdolliset koronavirus-potilaat myös hoidettaisiin omissa yksiköissään, jos sairaalahoidon tarvetta tulisi.

Lisätietoja:
infektiosairauksien ylilääkäri Ville Lehtinen, p. 044 719 5455
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

THL seuraa kansainvälistä tilannetta ja päivittää tietoja sivulle:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Tietoa taudista: Koronavirus COVID-19:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19

Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/usein-kysyttya-koronaviruksesta-covid-19

 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tarjoaa erikoissairaanhoidon, sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä ympäristöterveydenhuollon palveluja Päijät-Hämeessä. Edistämme alueemme asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä ihmisestä välittäen, yhdessä tehden ja rohkeasti uudistuen.

www.phhyky.fi 

Julkaistu: 04.03.2020 09.30