Erasmus+ -nuorten vaihdossa tutustuttiin suomalaiseen kulttuuriin ja pohdittiin omaa identiteettiä

Takaisin

Hämeenkosken leirimajalla, Pääjärven rannalla pääsivät Hollola ja Suomi näyttämään parastaan, kun kansainvälisessä Erasmus+ -vaihdossa olleet nuoret Mallorcalta Calvian kunnasta viettivät vaihtoviikon upeissa maisemissa.
Leirimajalla majoittui 27.2.-6.3.23 kaikkiaan 36 nuorta, puolet Mallorcalta, iältään 13-23 -vuotiaita ja toinen puoli nuorista oli Hollolasta. Ohjaajia oli neljä. Nuorisotyötä edusti ohjaajana koulunuorisotyöntekijä Marko Honkonen.

Kulttuurinen nuorisovaihto toteutettiin kulttuuriprojektin nimissä. Kyseessä oli vastavierailu, joka lähti liikkeelle hollolalaisten nuorten toiveesta. Hollolalaiset nuoret olivat itse Mallorcalla syyskuussa Erasmus+ -vaihdossa.

- Suomalaiset nuoret toimivat aktiivisena osapuolena koko vierailun ajan. Nuoret lämmittivät saunat, tekivät luistinradat jäälle ja avasivat avannot. Lisäksi he valmistivat aamupalat, siivosivat ja vaihtoivat lakanat, kertoo Hollolan kunnan kulttuurituottaja Hanna Kaitila, joka toimi myös yhtenä leiriohjaajana.
Jokaiselle vieraalle lahjoitettiin nuorten toimesta villasukat. Osa nuorista oli itse kutonut lahjoittamansa sukat.

Vierailun ajankohtana sää suosi erinomaisesti vierailua.
- Vieraamme rakastuivat Suomen luontoon. Iso osa heistä ei ollut nähnyt koskaan esimerkiksi lunta tai revontulia, ja se innosti heitä todella paljon, Kaitila kertoo.

Suomalainen kulttuuri tutuksi

Koska kyseessä oli kulttuurinen nuorisovaihto, ohjelmaan sisältyi luonnollisesti monipuolisesti kulttuuria.
- Vierailimme Helsingissä Suomen Kansallismuseossa, jossa oli meneillään Akseli Gallen-Kallelan näyttely. Lahdessa kävimme Malvassa sekä satamassa, Kaitila kertoo.

Lisäksi vieraat osallistuivat Hollolan yhteisöllisellä kirjastolla järjestettyyn Kalevalan päivän -tapahtumaan.
- Kantele-workshop oli erityisen inspiroiva vieraillemme. Osa nuorista lainasti kanteleita myös leirimajalle, jossa niitä kovasti soiteltiin.

Pääjärven rannoilla nähtiin Kalevalasta tuttuja hahmoja. (Kuva: Janne Pasanen).

Valokuvausprojektissa ilmaistiin identiteettiä

Suurin näkyvin toiminto nuorilla oli valokuvausprojekti. Projektin lopputuloksia tullaan näkemään myös tulevaisuudessakin.
- Nuoret tutkivat omaa identiteettiään, sen rakentumista ja siihen vaikuttavia tekijöitä, monipuolisuutta kokemalla ja keskustelemalla yhteisen valokuvausprojektin kautta.
Projektista valmistui ”Identiteetin kollaasi”, jossa nuoret, sekä Mallorcalta että Hollolasta, pääsivät toteuttamaan omia näkemyksiään Kalevalan hahmoista valokuvin.

- Meillä oli käytössä erilaista rekvisiittaa. Kävimme nuorten kanssa hakemassa myös lisää sopivaa rekvisiittaa puvustamoista ja näin nuoret pääsivät toteuttamaan omia visioitaan muun muassa niin Väinämöisestä, Pohjanakasta, Louhesta kuin Sampostakin, Kaitila luettelee.
Osa nuorista toimi itse malleina ja loput toimivat assistentteina sekä valokuvaajan apuna.
Nuoret kuvasi valokuvaaja Janne Pasanen.
- Projektista syntyneistä valokuvista toteutetaan syksyllä näyttely kirjastolle, Kaitila kertoo.

Vaihdon järjestämisen mahdollisti ErasmusEU.


Nuoret suunnittelivat ja toteuttivat itse alusta loppuun identiteettiin liittyvän valokuvausprojektin. (Kuva: Janne Pasanen).

Julkaistu: 28.03.2023 12.18