Hälvälään nousee Jukola-kaupunki

Kategoria: Muut uutiset
Takaisin

kirkon paikalla

Jukola-kirkon paikalla puuta mittailevat markkinointivastaava Markku Kotala, kenttä- ja huoltopäällikkö Ismo Ojala ja kilpailujohtaja Jorma Aherto.

”Ei ole lainkaan liioiteltua puhua Jukola-kaupungista”, sanoo Lahti-Hollola Jukola 2018 kilpailujohtaja Jorma Aherto tiedotustilaisuudessa 3.5. Hollolan Hälvälässä. Rakennettavaan kilpailukeskukseen odotetaan 16.-17. kesäkuuta 50 000 kävijää. Suunnistajia on ilmoittautunut viime tietojen mukaan 17 500, joten osallistujaennätystä on lupa odottaa – Venloissa ennätys jo rikottiinkin. Kasvu ei jukolalaisille ole itseisarvo, vaan jääkauden muovaamassa suppamaastossa halutaan toteuttaa elämyksellinen ja ainutlaatuinen suunnistuskilpailu.

Kilpailumaasto ja kisakeskus tavanomaista pienempiä

70. Juhlajukolan kisakeskus on Hollolan Hälvälässä tiiviillä alueella, ja myös itse kilpailumaasto on tavanomaista pienempi, noin kymmenen neliökilometriä.

”Koska kisamaastossa ei ole peltoa tai vesistöä, maasto on todella herkullinen ratasuunnitteluun”, kertoo pääratamestari Juhani Jaskari. Suunnistaja saa kartan käteensä kaksi minuuttia ennen lähtöä, ja kääntää sen vasta metsään lähtiessä.

Sadekaan ei tee pellosta mutaa

Kantava sorapohja on Hollolan kisakeskuksen vahva puoli:

”Meille ei tule mutapeltoja vaikka sataisi vettä, koska parkkialueet ovat mäen päällä viettävässä maassa olevia peltoalueita, joissa miltei kaikissa on soraa alla”, vakuuttaa kilpailujohtaja Aherto. Kisakeskus sijoittuu Hälvälän lentokentälle tien molemmin puolin. Eniten huono sää vaikuttaa ruuan ja juoman myyntiin.

Kirkkotie katkaistaan noin 800 metrin matkalta

Jukola-kaupungin pystyttäminen alentaa liikennenopeuksia seuraavien kahden kuukauden ajan Kirkkotiellä. Tapahtuma-aikaan Kirkkotie on kokonaan liikenteeltä poikki noin 800 metrin matkalta perjantai-illasta sunnuntai-iltaan.  Asukaskulkulupa noin 200 talolle Krouvintien alueella.

Kilpailukeskukseen pääsee bussilla ja lähelle autolla

Kisakeskukseen liikennöi bussi numero neljä normaaliaikataulujensa mukaan jättäen viisi pysäkkiä pois ampumaradan alueella. Matkakeskuksesta on läpivuorokautinen bussikuljetus kisakeskukseen. Autolla pääsee muutaman kilometrin päähän kisakeskuksesta maksulliselle parkkialueelle.

Kisakeskuksessa Hollolassa uutta viime vuosiin on kisatilannekeskus ja helpdesk, joka muun muassa neuvoo eksyneitä tai korjaa infrassa olevat häiriöt.  Järjestäjät myös muistuttavat, että Jukola on ilmainen lukuun ottamatta parkkipaikkamaksua, harvinainen tilaisuus nähdä maailman suunnistushuiput itse teossa.

 

Jukola 2018 - lisätietoa täältä.

Jukola-lukuja

Lahti-Hollola Jukola on huiman kokoluokan suunnistuskilpailu.

  • Yli 18 000 suunnistajaa, noin 50 000 kävijää noin 23 eri maasta. 22 000 kisakarttaa, 121 rastia piilotettu metsään.
  • 14 tuntia suoraa TV-lähetystä YLE:n kanavilta.
  • Vesijohtoverkkoa 3 kilometriä kunnan valmiin infrastruktuurin lisäksi, bajamajoja 400, 5 000 henkilöautoa parkissa, 200 linja-autoa.
  • 10 000 saunojaa, 400 armeijatelttaaa, 900 kuutiota kulutettua vettä kilpailukeskuksessa.
  • 20 kilometriä lautaa ja lankkua, 30 000 ruuvia.
  • Talkoolaisia 1 533, toive vielä 200 vapaaehtoiselle muun muassa ravintolaan ja liikenteenohjaukseen.

 

 

Julkaistu: 06.05.2018 07.45