Hälvälän koululaiset sukelsivat mediataitojen pariin tekemällä omia uutisia

Takaisin

"Oletteko te niitä uutistyyppejä", Hälvälän koulun neljäsluokkalaiset kysyvät ensimmäisenä digitaalisten taitojen kehittämisen hankkeen projektipäällikkö Suvi Immoselta ja tiedottaja Outi Sirviöltä, kun kaksikko astui luokkaan.
Ja vaikkei ihan uutistyyppejä, niin uutisista ja mediataidoista tietäviä saapui paikalle. Syy miksi vierailijat saapuivat oli se, että 6.-12.2. vietetään Mediataitoviikkoa, jonka tavoitteena on kehittää lasten, nuoren ja aikuisten erilaisia mediataitoja.

Neljäsluokkalaiset kuuntelivat tarkkaavaisina, kun heille kerrottiin miten erilaisiin medioihin syntyy uutinen, miten valeuutisiin tulee suhtautua ja saako sellaisia itse tehdä. Koululaiset tiesivät jo, että ei saa.
Luokassa keskusteltiin myös valo- ja videokuvaamisesta, kuvien julkaisuluvista eri mediakanavissa ja siitä saako kaverin kuvia jakaa ilman lupaa. Tämäkin oli jo useammalla tiedossa, että kenenkään kuvaa ei saa julkaista ilman lupaa.

Uutislähetys Hälvälästä

Hauskin osuus neljäsluokkalaisista oli varmasti se, kun he pääsivät tekemään itse omia uutisia. Kanavaksi valikoitui sähköinen media eli videoidut uutiset.
- Jokainen saa keksiä oman aiheen, johon tehdään käsikirjoitus, etsitään haastateltavat ja lopuksi kuvataan, Immonen ohjeisti.
Innokkaat koululaiset tarttuivat heti tehtävään ja aiheita, uutisia sekä haastatteluja alkoi syntymään vauhdilla.

Lopulta päästiin katsomaan monipuolisia uutisia, joissa aiheina oli muun muassa kouluruokailu. Uutiseen oli haastateltu koulun keittiötyöntekijä Hilkka Wahlströmiä. Yksi uutisryhmä tutki sinisen valon eli älylaitteiden vaikutusta nuorten vireystilaan, uutislähetyksessä kuultiin myös koulun lakkauttamisesta sekä erään uutisryhmän mieleen nousseesta kysymyksestä siitä, ovatko muumit virtahepoja. Uutisen tekijöiden saamien vastausten perusteella eivät ole.

Tunnin päätteeksi luokanopettaja Terhi Forssell kysyi luokalta, mitkä ovat fiilikset ja kaikilta nousi peukku ylös hyvän fiiliksen merkiksi.

Neljäsluokkalaiset innostuivat uutisten tekemisestä niin paljon, että he tekivät vielä seuraavana päivänä videouutisista jalostetut uutiset, jotka sopivat vaikka painettuun sanomalehteen. 

 
Julius Rauhamäki, Ella Hokkala ja Peetu Pylväläinen kuuntelevat, kun projektipäällikkö Suvi Immonen antaa vinkkejä, mitä asioitaon hyvä huomioida uutisten teossa.

Teksti ja kuvat: Outi Sirviö

Julkaistu: 10.02.2023 15.00