Hämeenkosken kk ja muut kylät

Hämeenkosken pitäjä liitettiin Hollolan kuntaan 1.tammikuuta 2016 ja kattaa nyt lähes neljänneksen Hollolan pinta-alasta. Hämeenkosken kirkonkylä on keskustaajama, joka sijaitsee valtatie 12 varressa noin 20 km Hollolan kuntakeskuksesta, Salpakankaalta länteen.

Hämeenkosken kirkonkylältä löytyvät peruspalvelut kuten pankki, apteekki, ruokakauppa ja asiamiesposti. Lapset saavat oppinsa omassa koulussa esiopetuksesta kuudenteen luokkaan asti. Lasikäytävä yhdistää päiväkodin kouluun, joten yhteistyö sujuu vaivattomasti.  

Kirkonkylän läpi virtaa mutkitellen Teuronjoki kuohuvine koskineen. Hankalassa se ohittaa idyllisen Hankalan pellavatehtaan miljöön ja jatkaa matkaansa kohti Mommilanjärveä. Teuronjoki on erinomainen kalastuskohde, mutta myös suosittu melontareitti.

 Tarinoiden täyttämät kylät

Hämeenkosken historiaan pääsee tutustumaan Hämeenkosken kotiseutumuseossa. Museona toimii vanha viljamakasiini, joka sijaitsee aivan kirkonkylän keskustassa. Lähistöllä voi käydä tutustumassa myös keskiaikaisen Pyhän Laurin kivikirkon raunioihin, jotka ovat lähes ainutlaatuinen kohde kahdeksankulmaisen pohjakaavansa ansiosta.

Hämeenkosken alueen kylät ovat suurilta osin kauniita peltoalueita, joista löytyy paljon tarinoita. Kurjalasta on löytynyt yli 300 viikinkiajan hopearahaa, Etolasta löytyy mielenkiintoisia kuppikiviä, Putulassa toimii yksityinen kirjasto ja Huljalassa voi käydä tutustumassa Huljalan Tupalan tilamyymälään.

Yhteystiedot:

Annariina Keto
työnsuunnittelija
044 780 1225