Hollola perusti Tilapalvelu Oy:n

Kategoria: Muut uutiset
Takaisin

Reijo Reponen ja Juha Sipilä

Hollolan Tilapalvelu Oy:tä johtaa Reijo Reponen (vas.) ja Juha Sipilä siirtyi uuteen yhtiöön kiinteistöpäälliköksi toimitilainsinöörin virasta. Kuva: Janita Juselius.
 

Hollola on perustanut konserniyhtiön, joka tuottaa keskitetysti kunnan julkisten rakennusten toimitilapalveluita, kiinteistön ylläpitoa ja huoltoa, sekä rakennuttamista. Tammikuun alussa toimintansa aloittanut yhtiö nimettiin Hollolan Tilapalvelu Oy:ksi. Yhtiömuotoisen toiminnan tavoitteena on tehostaa ja selkeyttää toimintaa.

”Hain Hollolasta nimenomaan uusia haasteita ja uuden yhtiön perustaminen kiinnosti”, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Reijo Reponen.

Reponen aloitti Hollolassa 25.9. jonne hän tuli Lahden kaupunkikonsernin Osaamiskiinteistöt Oy:n toimitusjohtajan tehtävästä. Aiemmin Reponen on työskennellyt teknisenä päällikkönä Reumasäätiön sairaalassa ja Elopak-konsernin Elofin Oy:ssä.

Pitää katsoa myös sitä, mikä ei näy

Reijo Reposen syksy kului alkavan yhtiön hallinnon järjestelyissä ja henkilöstöön tutustumisessa. Reponen ehti kuitenkin kiertää poikkeuksellisen laajan kunnan kiinteistöt niin Vesikansassa, Hämeenkoskella kuin Pyhäniemessä. Vahvan teknisen taustan omaavana toimitusjohtaja kiinnitti huomion siihen mikä ei näy: 

”Katson kokonaisuuden myös teknisesti. Kierrän konehuoneet ja kiinnitän huomiota myös kiinteistön rakenteisiin ja siisteyteen. Kiinteistöjen kiertäminen on avartavaa ja konkretisoi tilanteen; ei se mikä näkyy, vaan myös se mitä on teknisissä tiloissa. Kiinteistöt ovatkin olleet siistejä ja asiallisia.”

Hollolan erityisyys on oma työvoima

Hollolan Tilapalveluun kuuluu noin 40 kunnan nykyistä kiinteistöä oppilaitoksista päiväkoteihin. Lisäksi yhtiö hallinnoi täst´edes Hämeenkosken Biolämpö Oy:n toimintaa. Kaikki 18 työntekijää kunnan tilapalvelusta siirtyivät yhtiön työntekijöiksi.

”Kaikki Hollolan tilapalveluiden työvoima siirtyi uuteen yhtiöön, eli siihen kuuluu julkisten rakennusten rakennuttaminen, toimitilapalvelut, työnjohto ja työntekijät eli kiinteistönhoito, ylläpidon kirvesmiehet ja sähköasentajat”, Reponen luettelee ja jatkaa, ”Palvelua ostetaan jonkin verran, mutta Hollolassa — toisin kuin monessa muussa paikassa — kiinteistön hoito tehdään pääsääntöisesti omalla työvoimalla. Mikä ei välttämättä ole mikään huono asia.”

Siitä että kiinteistöä hoitaa yhtiön oma työntekijä, Reponen pitää mielellään kiinni: ”Kunhan toiminta on riittävän tehokasta. Ulkoistaminen ei ole itsetarkoitus.”

 Digitalisaatio tulee myös kiinteistönhallintaan

 

Hyötyjä yhtiöittämisestä kuitenkin odotetaan. Reposen mukaan ne syntyvät muun muassa keskitetyn hallinnoinnin, investointien ja ylläpidon kehittämisen ansiosta.

 ”Yhtiössä nopeatempoisempi toiminnan rytmi on mahdollinen kuin kunnallisessa palvelussa. Nykypäivän trendi on digitalisaatio, mikä tulee myös kiinteistöjen hallintaan erilaisten sovellusten myötä. Talouspuolta ja hankkeita pitää myös kehittää hyödyntämällä uusia sovelluksia.”

 Noin neljänkymmenen kiinteistön kokonaisuus on Reposen mukaan suhteellisen helposti hallittava kokonaisuus järjestelmien ollessa kunnossa.

 ”Hollolassa asiat ovat aika hyvällä mallilla, kunnan koulukiinteistöt ovat hyvässä mallissa saneerauksien ja elinkaarimallin ansiosta, kertoo Reponen.

Painopistettä pitää saada siirrettyä kiinteistöjen ennakkohuollon suuntaan kehittämällä toimintaa ja ennakkohuoltosuunnitelmia. 

”Organisaatio pitää rakentaa myös siten, että tieto kulkee sen läpi. Kaikkien organisaatiossa tulee tietää kiinteistöjen kunto ja niiden hallintaan liittyvät asiat”, Reponen tiivistää.

Hollolan Tilapalvelu Oy:n hallitus on pääasiallisesti luottamushenkilöhallitus:

 puheenjohtaja  Eero Virta, varapuheenjohtaja Heidi Hakanen

jäsenet Ilpo Markkola, Jorma Pöyry ja Janita Markwort

Julkaistu: 18.01.2018 08.04