Hollola sitoutui Tulethan tuoksutta -periaatteeseen

Kategoria: Muut uutiset
Takaisin

Hollolan koko kunta on sitoutunut Tulethan tuoksutta -periaatteeseen. Periaatteen tavoitteena on vähentää terveysriskejä, joita koituu voimakkaista tuoksuista yliherkille ja allergisille henkilöille. Allergia- ja astmaliiton mukaan suomalaisista jopa 10-40 % arvioidaan kärsivän tuoksuyliherkkyydestä Tuoksuvat tuotteet voivat aiheuttaa monelle pahoinvointia, päänsärkyä sekä muita oireita. Tuoksuttomuuden periaate helpottaa oireilevien osallistumista myös sellaisiin koulujen tai päiväkotien tapahtumiin, jonne tulee paljon ihmisiä.

Periaate ei sinänsä velvoita jättämään voimakkaitakaan hajusteita esim. parta- tai hajuvesiä, mutta käytännössä periaatteeseen sitoutuminen tarkoittaa tuoksuttomuuden nostamista ja mainitsemista esimerkiksi kutsuihin, ja kiinnittämällä huomiota aine- ja tarvikevalintoihin.

Kunnanhallitus päätti asiasta 16.4. kuultuaan myös yhteistyötoimikuntaa ja palvelualueita. Päätös sai alkunsa yksittäisestä aloitteesta. Tuoksuttomuusperiaate tulee voimaan Hollolassa heti ja ohjeistus koskee koko Hollolaa ja kaikkia kunnan toimipisteitä. 

Tuoksuttomuuden periaatteet -suositus

  • Jokainen kunnan työntekijä voi omalla toiminnallaan osoittaa huomaavaisuutta tuoksuyliherkille asiakkaille ja työkavereille
  • Lopettamalla voimakkaiden haju- ja partavesien, hajustetun kosmetiikan, parfyymien ja hiusten viimeistelyaineiden käyttämisen työpaikalla.
  • Suosimalla tuoksuttomia pesu- ja huuhteluaineita.
  • Huolehtimalla henkilökohtaisesta hygieniasta.
  • Lopettamalla tupakoinnin työpäivän aikana (tupakointi työaikana ei ole sallittu).

Toimenpiteitä työpaikalla

  • Kunnan järjestämien tilaisuuksien ilmoituksissa ja markkinoinnissa suositellaan osallistumaan tilaisuuksiin tuoksutta.
  • Kunnan asiakaspalvelupisteiden ilmoitustauluille laitetaan ilmoitukset ”Tulethan tuoksutta”.
  • Kunnan kiinteistöjen wc-tiloissa käytetään hajusteettomia allergia- ja astmaliiton hyväksymiä käsienpesunesteitä.
  • Tuoksuyliherkkien työntekijöiden kannattaa kertoa avoimesti oireistaan ja oireiden aiheuttajista työyhteisössään, jotta työyhteisö tiedostaa asian. Työntekijä voi laittaa oman huoneensa oveen kyltin ”Tulethan tuoksutta”.

Lisätietoja: Kristiina Hämäläinen, kunnanhallituksen puheenjohtaja, etunimi.sukunimi@hollola.fi

Julkaistu: 09.05.2018 08.48