Hollolan Hedelmätarhassa tehdään vieraslajien poistoa pitkin kesää.

Takaisin

Hollolan kunta sai hankkeen Hedelmätarhan alueen vieraslajien torjuntatyöhön keväällä 2022. Vieraslajeja alueelta löytyy useita, mutta suurimpana kohteena hankkeela on jättipalsami, joka levittää siemeniään tehokkaasti virtaavan veden mukana Hedelmätarhan lähteistä aina Porvoonjokeen saakka. Ylävirran lähtöpisteenä torjuntatyön merkitys on keskeinen onnistumisen kannalta.

Hedelmätarhan vieraslajitalkoot

Torjuntatyötä tehdään koneellisesti ja manuaalisesti käsin kitkemällä. Palautetta saaneet niitot ennen juhannusta olivat tarpeellisia, jottei jättipalsami jatkanut kasvuaan siementämiseen asti. Niittoja tehdään vielä kesän aikana lisää, jotta siementen lisääntyminen maastossa jäisi mahdollisimman pieneksi. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa alueelta voi kerätä kesäkukat ja nauttia lähiympäristöstään niin, että vieraslajit loistavat ainoastaan poissaolollaan.

Alueen asukkaat toivotaan mukaan talkoisiin

Hankkeessa osallistetaan asukkaita ja alueen toimijoita. Suuri kiitos kuuluu jo nyt aktiivisesti toimiville oman lähiluontonsa hoitajille, jotka ovat rajoittaneet jättipalsamin kasvua mm. Hedelmätarhan lammen alueella. Työn tulos alkaa näkymään mm. lammen pohjoispuolella olevalla luonnonsuojelualueella. Hankkeen yksi tavoitteista on lisätä paikallisten osallistumista ja edistää yhdessä lähiluonnon hyvinvointia. Tukena tähän järjestetään talkoita, joissa ammattilaisen ohjaamana vieraskasvien torjunta sujuu asianmukaisesti. Itsenäistä torjuntaa varten alueelle on asennettu 4 kehikkoa jättipalsamin kasvijätettä varten. Ohjeet kehikkojen käytöstä löytyy myös niiden kyljestä. Kunta tyhjentää kehikot tarpeen mukaan, mutta merkittävää on, että kehikkoja käytetään vain niiden tarkoitetulla tavalla.

 Seuraavat talkoot 21.7. klo.17.30 alkaen

Torjunta talkoisiin toivotaan kaikkia alueen asukkaita ja toimijoita. Seuraavat talkoot järjestetään 21.7. , jolloin lähtöpisteet ovat Hedelmätarhan lampi ja Kartanon viljelypalstojen parkkipaikka.

 

Tervetuloa!

Julkaistu: 07.07.2022 13.15