Hollolan kunta tiedottaa: Valmiuslaki on käyttöönoton jälkeen voimassa 13.4. asti

Takaisin

Valmiuslaki käsitellään huomenna valtioneuvoston kokouksessa.  

Valmiuslaissa säädetään yhteiskunnan toiminnasta poikkeusoloissa, jossa Suomi tällä hetkellä on. Jotta terveydenhuollon kantokyky kestää rasituksen ja voimme suojella ikäihmisiä ja riskiryhmiä, on valtioneuvosto tänään linjannut seuraavasti:

  • Koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään. Poikkeuksellisesti kuitenkin järjestetään koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1-3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin. Edellä mainitut järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.
  • Julkisen sektorin työnantajat määräävät ne julkisen sektorin työntekijät etätyöhön, joiden työtehtävät sen mahdollistavat.
  • Kielletään vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä.
  • Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, poislukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.
  • Suljetaan valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja –paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset. Suositellaan yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen toimivan samoin.
  • Ylioppilastutkinnon kokeet toteutetaan 13.3.2020 julkaistussa tiivistetyssä aikataulussa 23.3.2020 mennessä huomioiden terveysviranomaisten antamat määräykset.
  • Lähiopetuksen sijaan kaikkien yliopistojen, ammattikorkeakoulujen sekä ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen ja perusopetuksen järjestäjien opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen.
  • Hallituksen tiedotteessa kerrotaan kaikista toimista: Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti. Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.
  • Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.
  • Suomen rajojen sulkemista valmistellaan. Suomalaisia ei suositella lähtemään ulkomaille ja kaikkia ulkomailla olevia suomalaisia suositellaan palaamaan Suomeen. Kaikki ulkomailta palaavat ohjataan kahden viikon karanteeniin. 

 

Hollolan kunnan johtoryhmä on jatkuvassa kokoontumisvalmiudessa ja seuraa aktiivisesti valtakunnallista ja alueellista tilaa koronaviruksen osalta ja tiedottaa kunnan käytännöistä tiistaina 17.3.2020.

Hyvinvoinnin palvelualue tiedottaa päiväkotien ja perusopetuksen järjestelyistä tiistaina 17.3.2020 klo 12.00 mennessä.

Hollolan kunnan henkilöstöpäällikkö vastaa kunnan henkilöstön ajankohtaisesta tiedottamisesta.

 

Koronan tausta

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna 2020 uuden koronaviruksen aiheuttama COVID19-tartuntatautiepidemia. Tähän mennessä tapauksia on todettu yhteensä lähes 165 000 maailmanlaajuisesti. Yhteensä 146 maata on raportoinut tartunnoista. Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11.3.2020.

Koska epidemiatilanne Euroopassa on muuttunut nopeasti, maiden luokittelusta epidemia-alueiksi on luovuttu. Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa. Monet maat ovat asettaneet matkustusrajoitteita epidemian leviämisen estämiseksi.
 
Suomen tilanne ja todetut tartunnat
 
Tähän mennessä Suomessa on todettu 272 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen (COVID19) aiheuttamaa tautitapausta (16.3.2020 klo 13:20). Päijät-Hämeessä varmistettuja tartuntoja on todettu 1. Näytteenottokriteerit ovat muuttuneet. Tartuntaa epäiltäessä näytteitä otetaan ensisijaisesti potilailta, joilla on vakavia hengitystieinfektion oireita ja terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunnalta. Lieväoireisilta ja matkoilta palaavilta näytteitä otetaan edelleen lääkärin harkinnan mukaan. Oireettomia ei testata.
 

Hollolan kunnan johtoryhmä

 

Julkaistu: 16.03.2020 19.38