Houkuttaako polttoaineen nykyhinta kokeilemaan joukkoliikennettä? Hyppää Hopan kyytiin Hollolassa!

Takaisin

Hoppa on Hollolan kunnan asukkailleen tarjoama palveluliikenne. Vakiovuorojen lisäksi voi hypätä palveluliikenteen kyyteihin tai koulukyytien matkassa asioille.

Maantieteellisesti laajan kunnan seudullista linja-autoliikennettä täydentämään on kehitetty aktiivisesti kunnan sisäistä palvelu- ja asiointiliikennettä, joka tarjoaa joustavampia kulkuyhteyksiä kyliltä kuntakeskukseen sekä oman lähialueen sisällä.
- Jos asiointimatka ei taitu jalan tai pyörällä, on tämä hetki on loistavaa aikaa tutustua kuntamme tarjoamiin yksityisautoilun vaihtoehtoihin. Polttoaineiden hinnan noususta huolimatta taksamme ovat entisellään, kertoo Hollolan kunnan koordinaattori Seppo Tiainen.

Hoppa-kyydit sekä asiointiliikenteen matkat yhteen suuntaan maksavat oman lähialueen sisällä kuljettaessa vain kolme euroa ja lähialueelta esimerkiksi kuntakeskukseen siirryttäessä neljä euroa. Alle 12-vuotiaiden lasten sekä opiskelijoiden matkat maksavat kaikki kaksi euroa. Matka maksetaan käteisellä kuljettajalle.
- Palveluliikenne on kehitetty alun perin kuntalaisille, jotka eivät pysty käyttämän kaikille avointa, seudullista linjaliikennettä, kertoo Hollolan kunnan kuljetussuunnittelija Nicholas Nyman.


Hoppa-kyytiä varatessa tulee kertoa osoite, mistä matkustaja noudetaan sekä mihin asti kyydillä halutaan kulkea. Jos kyytiin tulee myös saattaja tai apuväline, kuten rollaattori, on niistäkin hyvä mainita.

Palvelua kotiovelta kotiovelle

Eri puolilla kuntaa asuvat hollolaisrouvat Paula Laukkanen, Tuula Suikki, Airi Tuomaala ja Ritva Vauhkonen ovat aktiivisia palveluliikenteen hyödyntäjiä.
Rouvat hyppäävät Hopan kyytiin säännöllisesti noin pari kertaa viikossa, koska omaa autoa ei heistä kenelläkään ole. Arki ei yksinkertaisesti toimisi ilman Hoppaa, sillä lähimmälle bussipysäkille saattaa olla matkaa jopa kilometrejä.

– Kauppakassit on kannettu tarvittaessa keittiöön asti ja muiden Hopan käyttäjien kanssa on tultu jo hyvin tutuiksi. Jopa niin, että kauppa- tai terveyskeskusreissut ovat muodostuneet tärkeiksi sosiaalisiksi tapahtumiksi, naiset kertoilevat toisiaan täydentäen.

Hollolan pääkirjaston asiointipiste Piipahluksen Leena Auranen kuuntelee hyvillä mielin tyytyväisten asiakkaiden palautteita, mutta toivoisi kuulevansa niitä useammastakin suusta. Hän on varma, että niitä tulisi, jos nykyistä useampi hollolalainen hyppäisi Hopan kyytiin, sillä huonoa palautetta hän ei ole vielä koskaan ottanut vastaan. Palvelujen käyttöaste saisi olla isompikin.

– Kun kyydin saa kotiovelta kotiovelle, niin eihän sen parempaa palvelua voi ollakaan. Paikka varataan etukäteen soittamalla Piipahluksen tilausnumeroon 044 780 1233. Halutessaan voi ilmoittautua vakiokyytiläiseksi, jos haluaa toistuvasti saman vuoron kyytiin, Auranen neuvoo.
Auranen kertoo, että Hoppa-autossa Maakansan alueella onnistuu myös pyörätuolikuljetus. Reitteihin voi tutustua tarkemmin sähköisen reittikartan avulla.  


Hoppa-kyytiin kannattaa ilmoittautua mieluiten jo edellisenä päivänä, muistuttaa palveluneuvoja Leena Auranen. Piipahluksessa voi myös ladata Waltti-korttia, jota käytetään Lahden seudun liikenteen bussivuoroilla.

Koululaiskyydit tehokkaampaan hyötykäyttöön

Viime vuonna Hoppa-palveluliikennettä ja asiointiliikennettä Hollolassa kehitettiin uuteen suuntaan osana maakunnallisen kestävän liikkumisen hanketta.
Tavoitteena oli innostaa kuntalaisia kokeilemaan arjen matkoillaan erilaisia kestäviä liikkumistapoja.

Syyslukukaudella toteutettiin kuukauden mittainen markkinointikokeilu, jossa kuntalaiset saivat tiettyinä viikonpäivinä täyttää palvelu- sekä asiointiyhteyksinä ajettavien koululaiskyytien tyhjät istumapaikat maksutta.

– Asiointiliikenteessä ensisijainen matkustusoikeus on tietenkin aina perus- ja esiopetuksen varsinaisilla kuljetusoppilailla, mutta paikkoja jää joka vuoroon. Aikataulut on sidottu koululaisten lukujärjestyksiin. Olisi hienoa, jos tyhjät paikat saataisiin täytettyä kaikkien hollolalaisten hyödyksi, Nicholas Nyman toteaa.


Hämeenkosken palveluliikenteen kyydeistä vastaa Ari Kuusela, jolta voi tilata kyydin numerosta 050 308 6964. Hämeenkoskella vuoroja ajetaan kolmena päivänä viikossa.

teksti: Terhi Kangas, kuvat: Petri Koivisto

Julkaistu: 20.05.2022 14.27