Julkinen silmäsairaanhoito aloittaa palvelun kauppakeskuksessa ensimmäisenä Suomessa

Kategoria:
Takaisin

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä avaa uuden silmäsairaanhoidon osaamiskeskuksen Lahden keskustan kauppakeskus Triossa keskiviikkona 11. maaliskuuta. Julkisten silmäsairaanhoidon palvelujen tarjoaminen potilaille kauppakeskuksessa on täysin uusi konsepti Suomessa.

Silmäklinikan päätoimipaikka säilyy Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Kauppakeskuksessa avataan glaukooma- ja silmänpohjarappeuman poliklinikat, joissa potilaat saavat jatkossa valtaosan näiden sairauksien hoidoista ja kontrollikäynneistä. Nämä sairaudet ovat keskeiset näkövamman aiheuttajat aikuisilla länsimaissa. Lisäksi uusi Silmäklinikan laajennus palvelee myös Päijät-Hämeen ulkopuolelta tulevia potilaita. Potilaaksi klinikalle tullaan lääkärin vastaanotolta saadulla lähetteellä.

Silmäklinikan tilat Trion kauppakeskuksessa on remontoitu varta vasten silmäpotilaiden hoitoa varten. Tilaa uudessa klinikassa on runsaat 160 neliömetriä. Klinikalla on muun muassa neljä potilaan tutkimushuonetta, joista yksi on toimenpiteitä varten.

Päijät-Hämeen Silmäklinikassa käy vuosittain 30 000 potilasta lääkärin vastaanotolla, minkä lisäksi 9 000 potilasta käy silmähoitajan luona. 

-  Lisätilalle on tarvetta, sillä hoitoa odottavien potilaiden määrä on kasvanut viime vuodesta noin 50 prosenttia. Erityisesti kuntayhtymän ulkopuolelta tuleva potilasmäärä on lisääntynyt selvästi. Myös silmäsairaanhoidon kehitys on kasvattanut potilasmääräämme. Haluamme tulla lähelle potilaitamme ja tarjota palveluja ydinkeskustassa, missä ihmiset muutenkin liikkuvat, Silmäklinikan ylilääkäri Juha Välimäki sanoo.  

Suomen 16 keskussairaalasta enää viisi pystyy tuottamaan julkisen silmäsairaanhoidon palvelut omin voimin ilman ulkoistuksia. Näistä yksi on Päijät-Hämeen Silmäklinikka. Osa Suomen julkisista silmäklinikoista on täysin ulkoistettu yksityisille toimijoille. 

- Laajennuksemme on kannanotto sen puolesta, että myös maamme julkista silmäsairaanhoitoa on syytä kehittää, luonnehtii Välimäki.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tarjoaa erikoissairaanhoidon, sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä ympäristöterveydenhuollon palveluja Päijät-Hämeessä. Edistämme alueemme asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä ihmisestä välittäen, yhdessä tehden ja rohkeasti uudistuen.

www.phhyky.fi 

Julkaistu: 08.03.2020 09.00