Kaatuneiden muistopäivä 20.5. sisällissodan muistovuonna

Kategoria: Muut uutiset
Takaisin

muistopäivä

Sunnuntaina 20.5. Suomessa vietetään kaatuneiden muistopäivää.

Koska vuosi 2018 on vuoden 1918 sisällissodan muistovuosi ja sovintovuosi, kaatuneiden muistopäivän seppeleet lasketaan sisällissodan molempien osapuolten hautamuistomerkeille.

Muistopäivän vietto Hollolan kirkolla

Hollolan kirkon kello kymmenen messun jälkeen lasketaan muun muassa kunnan ja seurakunnan seppeleet ensin perinteisesti sekä sankarihautojen muistomerkille että Karjalaan jääneiden muistomerkille. Puheen paikalla pitää on kirkkoneuvoston jäsen Ritva-Liisa Tanhuanpää.

Sen jälkeen seppelepartiot lähetään sovintovuoden mukaisesti sodan molempien osapuolten haudoille.

Satojen punaisten joukkohauta sijaitsee etäämmällä Parinpellontien varrella.

Kalliolan kylästä kotoisin olevan Emil Kittelän, rintamalla kaatuneen valkoisen hautamuistomerkki sijaitsee hautausmaan laajennusosassa, niin kutsutulla takahautausmaalla. Hollolan hautausmaalla ei ole erillistä hautamuistomerkkiä sodan valkoisille kaatuneille. Muistamisten jälkeen tarjotaan kirkkokahvit Vanhassa pappilassa.

Muistopäivän vietto kappeliseurakunnissa

Kantaseurakunnan tapaan myös kappeliseurakunnissa lasketaan seppeleitä kello 10 jumalanpalveluksien jälkeen.

Hämeenkoskella seppeleet lasketaan sankarihaudalle sekä vapaussodassa kaatuneiden muistomerkille. Molemmat sijaitsevat kirkonmäellä. Tämän jälkeen siirrytään Valkjärven hautausmaalle, missä lasketaan seppele vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkille. Seppeleiden laskemisen jälkeen kirkkokahvit Seurakuntatuvalla.

Myös Kärkölän kirkolla on kaatuneiden muistopäivänä seppelten lasku sodissa kaatuneiden muistomerkeillä. Lopuksi pidetään kahvitilaisuus kahvila Tähkässä.

Padasjoen kirkolla on messun jälkeen niin ikään kukkalaitteiden vienti punaisten haudalle, valkoisten haudalle, Karjalaan jääneiden muistopatsaalle sekä sankaripatsaalle. Sen jälkeen Padasjoen seurakuntakodilla on tilaisuus kaatuneiden muistopäivän kunniaksi. Tarjolla on keittolounas.

Kuhmoisissa vietetään monien musiikkiryhmien säestämänä kansanlaulumessua, jonka jälkeen sielläkin lasketaan seppeleet sankarihautausmaalla ja vapaussotien uhrien muistomerkeillä.

Julkaistu: 16.05.2018 09.20