Kahdella Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän työntekijällä todettu koronavirustartunta

Takaisin

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä on todettu koronavirustartunta kahdella yhtymän työntekijällä. Tartunnat liittyvät toisiinsa ja kumpikin niistä on työperäinen.

Koronatartunnoille altistuneita henkilöitä on 16, ja heistä osa on työntekijöiden lähipiiriin kuuluvia ja osa yhtymän työntekijöitä. Altistuneissa on ollut joitakin oireisia henkilöitä, ja heidät on ohjattu koronavirustestiin. Kaikki tavoitetut on asetettu karanteeniin.

Toinen koronavirukseen sairastuneista on käynyt tartuttavuusaikanaan elokuun 29. ja 30. päivän välisenä yönä Lahden keskustassa Pikku Hanhi- ja Armas-ravintoloissa. Ravintoloissa olleet lähikontaktit on kartoitettu ja heistä osa on jo tavoitettu. Lyhytaikaisesti altistuneita voi olla lisää, mutta heitä ei ole tarve asettaa karanteeniin, ellei mitään oireita ole.

- Omaa terveydentilaa kannattaa seurata ja hakeutua herkästi koronatestiin, jos saa hengitystie- tai koronainfektioon viittaavia oireita, neuvoo infektioylilääkäri Ville Lehtinen hyvinvointiyhtymästä.

Eri puolilla maata on viime aikoina ollut useita koronaviruksen joukkoaltistumisia, eikä Päijät-Hämekään ole tapauksilta suojassa.

- Koronavirus ottaa sen tilan, minkä sille annamme. Rajoitamme viruksen leviämistä tehokkaimmin, kun pidämme riittävät, parin metrin turvavälit toisiimme ja noudatamme hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, sanoo terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Tuomo Nieminen.

Päijät-Hämeessä on voimassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti kasvomaskisuositus joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa. Yhtymän henkilöstö käyttää työtehtävissä suojaimia tilanteissa, joissa se on tartuntataudeista vastaavan lääkärin ohjeistuksen perusteella tarpeen.

Hengitystieinfektion oireista kärsivien on suositeltavaa hakeutua laboratoriotesteihin koronaviruksen varalta. Lievästi flunssaoireista lasta ei tarvitse viedä testiin, ja jos samasta perheestä useammalla lapsella on samat ja lievää merkittävämmät oireet, heistä yhden testaaminen riittää.

Testiin hakeudutaan soittamalla Päivystysavun numeroon 116117 tai tekemällä omaolo.fi-palvelussa koronaoirearvio. Koronaoirearvion päätteeksi omaolo.fi:ssä voi suoraan varata ajan testiin. Terveysasemille tai muihin terveydenhuollon toimipisteisiin ei tule hakeutua omatoimisesti, jos kärsii hengitystieinfektion oireista. Yhtymä suosittelee Koronavilkku-sovelluksen lataamista puhelimeen, koska sitä käyttämällä on mahdollista ehkäistä yhteistyöllä tartuntojen leviämistä.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on tähän mennessä todettu yhteensä 136 koronavirustartuntaa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tarjoaa erikoissairaanhoidon, sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä ympäristöterveydenhuollon palveluja Päijät-Hämeessä. Edistämme alueemme asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä ihmisestä välittäen, yhdessä tehden ja rohkeasti uudistuen.

www.phhyky.fi

Julkaistu: 04.09.2020 16.25