Kalliolan amerikkalaisvieraita hämmästytti moni asia - suomalainen koulu alkaa olla vientituote

Kategoria: Opetus
Takaisin

kalliolan koulu

Kalliolan koulu on osaltaan vaikuttanut siihen, että osa Etelä-Carolinan Pickersin piirikunnan koululaisista saa nauttia viikoittain Finland Fridaysta eli Suomi-perjantaista, johon kuuluu mm. välitunnit ja ulkoilu. Viime vuoden lokakuussa delegaatio pickersiläisiä opetusalan ammattilaisia vieraili Kalliolan koulussa ja ihmetyksen aiheita taisi löytyä puolin ja toisin.

”He ottivat yhteyttä erään konsulttitoimiston kautta. Koska he halusivat kuvata videon, järjestimme kuvausluvat ja sitten toivotimme heidät tervetulleiksi,” muistelee Kalliolan koulun rehtori Aarne Ylipiha.

Rento ilmapiiri teki vaikutuksen

”Avoin oppimisympäristö oli heille täysin uusi asia ja ensimmäinen ihmetyksen aihe. Amerikassa kuten monessa muussakin maassa koulukulttuuri on paljon jäykempää kuin meillä. Opettajat ovat sir tai mrs, kun meillä opettajia kutsutaan nimillä vaikkapa Leena-opettaja. Kyse on siitä, miten lapset ja opettajat kohtaavat toisensa. Meidän kouluissamme on totuttu välittömyyteen.”

Rento ja mutkaton ilmapiiri oli tehnyt vierailijoihin suuren vaikutuksen ja jopa opettajien pukeutumista farkkuihin oli ihmetelty. Piirikunnan koulutoimesta vastaava johtaja Danny Merck onkin nyt antanut 2 000:lle alaiselleen luvan pukeutua farkkuihin työaikana. ”Onneksi ei sattunut olemaan verkkaripäivä,” nauraa herra rehtori makeasti.

Kalliolan koulun avoimet oppimisympäristöt ihastuttavat maailmalla. Kuva: Janne Bröijer

Turvallisuus puhutti ja kouluruokailu ihmetytti

”Koulun piha kaikkine leikki- ja pelimahdollisuuksineen ihastuttivat kovasti vieraitamme. Sattui olemaan sellainen tyypillinen lokakuun tihkusateinen päivä. Menevätkö he tälläkin ilmalla ulos? Onko heillä siihen sopivat vaatteet? he kyselivät. Eikä kyse ollut edes ääriolosuhteista. Amerikkalaiskouluissa ei juuri välitunteja vietellä eikä ainakaan mennä ulos. Tosin tähän saattaa vaikuttaa myös turvallisuusnäkökohdat. Kuitenkin tuntuu siltä, että heidän opetuksestaan puuttuu kokonaisvaltainen oppilaasta huolehtiminen, johon kuuluu terveelliset elintavat. Samasta syystä meidän kouluruokailumme tuntui heistä aivan uskomattomalta. Ehkä he keskittyvät liikaa pelkkään suorittamiseen ja tulosten tarkasteluun.”

Samassa rakennuksessa Kalliolan koulun kanssa toimivat kirjasto ja terveyskeskus olivat myös synnyttäneet kysymyksiä turvallisuudesta. ”Totta kai monia turvallisuustekijöitä on pitänyt ottaa huomioon, mutta onneksi elämme suomalaisessa yhteiskunnassa. Amerikkalaisesta näkökulmasta katsoen asetelmassa varmasti nähdään vaaran paikka,” summaa Aarne-rehtori.

Käsitöitä ja pallopelejä

”Käsityöluokat herättävät ulkomaisissa vieraissa poikkeuksetta ihailua. Niin nytkin. Ilolla ja ylpeydellä niitä esittelemmekin.” Amerikkalaiskoulujen oppilailla ei juuri ole aikaa tai edes puitteita harrastaa. Siksi myös se, että oppilaat pelaavat pallopelejä tai soittavat soittimia koulupäivä aikana oli ollut uutta ja ihmeellistä.

Aarne kertoo vielä häkeltyneensä täysi, kun häneltä oli kysytty, miten hän kontrolloi opetuksen tasoa. ”Vastasin, että minulla ei ole tarvetta sellaiseen. Opettajani ovat ammattitaitoisia ja sitoutuneita työhönsä. Luotan täysin heihin ja heidän pedagogisiin taitoihinsa”.

Suomi-kokeilusta Pickersissä on saatu niin hyviä tuloksia, että siellä on tarkoitus lanseerata se laajemmin piirikunnan alueella.

Kuulostaa siltä, että amerikkalaisdelegaation silmät olivat auenneet näkemään, mitä kaikkea koulupäivä voi pitää sisällään ja miten pienetkin asiat vaikuttavat toisiinsa. Ehkä tällaisia vierailuita saisi olla enemmän. Toisaalta siksi, että suomalaisen koulujärjestelmän maine maailmalla vankistuisi entisestään mutta toisaalta myös siksi, etteivät asiat muuttuisi meille itsellemme liian itsestään selviksi ja ettei arvostus sitä myötä laskisi. Lähelle kun on joskus niin vaikea nähdä.

Julkaistu: 25.02.2019 14.25