Keskussairaalan työmaa on Päijät-Hämeen suurin meneillään oleva rakennushanke

Takaisin

Päijät-Hämeen keskussairaalalla nousee parhaillaan uutta runkoa korkeuksiin, kun sairaalan tiloja laajennetaan ja uudistetaan mittavasti. Rakenteilla olevaan osuuteen pystytetään parhaillaan jo kuudetta kerrosta ja vielä yksi kerros sekä ilmastointikonehuone on nousemassa lähitulevaisuudessa. Uusiin tiloihin tulee leikkausyksikkö, synnytysten, vastasyntyneiden ja naistentautien yksikkö, operatiiviset vuodeosastot sekä välinehuollon ja logistiikan tilat. Tavoitteena on luoda uusien toimintatapojen mukaiset ja teknisesti ajanmukaiset tilat, jotka lisäävät laatua, asiakastyytyväisyyttä, henkilöstön hyvinvointia ja taloudellista tuottavuutta.

Keskussairaalan RV7-hanke (rakennusvaihe 7) työllistää satoja työntekijöitä ja on Päijät-Hämeen suurin työmaa, jos Lahden eteläisen kehätien valtatietyömaata ei oteta lukuun. Työntekijöistä päijäthämäläisiä on tällä hetkellä noin 40 prosenttia, ja ulkomaalaisia työntekijöitä on tullut pääosin Kosovosta.

- Tällä hetkellä henkilövahvuus työmaalla on päälle sadan, ja kun sisätyövaiheet ja talotekniikkatyövaiheet pääsevät kunnolla käyntiin, niin se tulee olemaan 150 henkilön luokkaa. Työntekijärekisterissä on noin 570 työntekijää, joista tosin kaikki eivät ole samaan aikaan työmaalla, Lujatalon vastaava mestari Jari Laulajainen kertoo.

Hankkeessa on käytetty pääosin paikallisia materiaalitoimittajia ja urakoitsijoita, mitä kautta paikallinen työllisyysvaikutus kasvaa. Elementit työmaalle toimittaa Lahden kestobetoni Oy, valmisbetonit Lujabetoni Oy, väliseinämateriaalit Rakennusbetoni ja Elementti Oy, ja myös maa-ainekset tulevat omalta seudulta.

Projektissa pääurakoitsijana toimivan Lujatalo Oy:n lähes kaikki työntekijät ovat Päijät-Hämeestä. Sähkötyöt tekee päijäthämäläinen Kuusitunturi Lahti Oy, teräsrakennetyöt Lahden tasopalvelu Oy sekä putki- ja ilmanvaihtourakan kouvolalainen Wickholm Talotekniikka Oy. Muurausurakoitsija Ensure Oy on myös Lahdesta.

Koronaa ehkäistään selkeillä käytännöillä

Keskussairaalan laajennus on edennyt aikataulussaan koronaepidemiasta huolimatta. Tartuntariskiin on suhtauduttu vakavasti, ja ohjeistuksia on noudatettu huolellisesti. Työntekijät eivät tule sairaana työmaalle, ja koronatesteihin hakeudutaan herkästi. Tartuntariskiä pyritään pienentämään monin tavoin, ja koronatartunnoilta onkin tähän mennessä työmaalla vältytty.

- Tilat on jaettu siten, että lähikontaktit on minimoitu. Työnjohtajat on hajautettu eri tiloihin. Aliurakoitsijoiden työntekijät olivat täällä jo ennen epidemian alkamista, eivätkä he lähteneet takaisin omaan kotimaahansa epidemian iskiessä. Tämä on ollut meille suuri etu, RV7-hankkeen projektipäällikkö Raimo Serkelä kiittelee.

Laulajainen kertoo, että taukoja on porrastettu, ja työntekijöitä on ohjeistettu tulemaan työmaalle pienissä porukoissa ja huolehtimaan käsihygieniastaan. Tauko- ja toimistotilojen kosketuspintoja puhdistetaan 4-5 kertaa päivässä. Myös kokouskäytäntöjä muutettiin kertaheitolla, ja urakoitsijapalaverit ja työmaakokoukset pidettiin keväällä ja kesällä etänä sähköisten viestimien avulla. Normaaliin kokouskäytäntöön ollaan palaamassa elokuun alussa. Lisäksi työvaihe on antanut väljyyttä etäisyyksiin, kun suurin osa tekijöistä on tässä vaiheessa ulkotöissä.

Ratkaisuissa tulevaisuuden rakentaminen on huomioitu

Rakennustyömaa käynnistyi elokuussa 2019 ja valmistuu kesällä 2022. Tällä hetkellä työmaalla betonoidaan B-osan viimeisen kerroksen rakenteita, ja vesikattotöihin päästään syyskuussa. R-osassa betonoinnit ovat meneillään neljännessä kerroksessa. A-osassa tehdään parhaillaan perustustöitä, ja D-osassa aletaan nostamaan runkoa toisesta kellarikerroksesta ylöspäin. Talotekniset työt etenevät hyvää vauhtia alakerroksista ylöspäin, ja maalaus- ja tasoitetöitäkin on aloiteltu jo osittain.

- Ensi talvesta toivomme ihan kunnon talvea. Pakkanen edistää massiivisten, paksujen betonirakenteiden kuivumista. Kun ilmankosteus ulkona on pieni, ja sisällä on lämmitys päällä, niin betonihan paistuu kuin marenki uunissa, Raimo Serkelä veistelee.

Rakentamisen tarve Päijät-Hämeen keskussairaalalla ei lopu vielä RV7-hankkeeseen, joka on ensimmäinen osa isosta kokonaisuudesta. Rakennusvaiheen 7 jälkeen on tarkoitus aloittaa rakennusvaihe 8, jossa rakennetaan tilat vuodeosastokokonaisuudelle, vaativalle kuntoutukselle sekä lasten ja nuorten toiminnoille. Sitä huomioiden on jo nyt otettu asioita huomioon rakennus- ja taloteknisesti.

Lisätietoja:

Raimo Serkelä, projektipäällikkö, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, p. 044 719 5443
Jari Laulajainen, vastaava mestari, Lujatalot Oy, p. 044 585 2072

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tarjoaa erikoissairaanhoidon, sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä ympäristöterveydenhuollon palveluja Päijät-Hämeessä. Edistämme alueemme asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä ihmisestä välittäen, yhdessä tehden ja rohkeasti uudistuen.

www.phhyky.fi

Julkaistu: 28.07.2020 13.18