Kirkonkylä

Hollolan kirkonkylän kohokohtana seisoo vahvana kivikirkko. Kirkkoon liittyy tarinoita esimerkiksi Hollo ja Martta -jättiläisistä, mutta keskiajalta lähtien kirkko on kantanut nimeä Hollolan Pyhän Marian kirkko.

Kirkonkylän kioski ja muut kylän käsitteet

Kirkonkylältä löytyy kuitenkin paljon muutakin kuin kirkko. Kirkon seudun arvokkaasta kulttuurimaisemasta osa on valtakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä, josta löytyy useampi muinaismuistokohde.

Kirkonkylän ja Hollolan historiaan pääsee tutustumaan tarkemmin Hollolan kotiseutumuseossa, jota ylläpitää Hollolan Kotiseutuyhdistys ry. Museoon kuuluu esinemuseo sekä Päijät-Hämeen laajin talomuseoalue. Kannattaa tutustua myös viehättävään Hollolan Vanhaan kunnantupaan, joka tunnetaan kansallisromanttisesta tyylistään.

Maisemat ja näkymät lisäävät viihtyvyyttä

Kapatuosian linnavuorella voi kiivetä näkötorniin ihailemaan kauaskantoisia maisemia. Kapatuosia on jyrkkärinteinen jäätikköjoen synnyttämä harjumuodostelma. Se kohoaa 56 metriä Vesijärven pinnan yläpuolelle, Baltian jääjärven pinta on ollut sen tasolla. "Linnavuoren" laella on 8 000 vuotta vanha kivikauden asuinpaikka. Sieltä on löytynyt myös keskiajalle ajoittuvaa esineistöä ja rakenteiden jäännöksiä. "Linnavuorella" oli hirsivarusteinen suojalinna tuhat vuotta sitten. 

Kutajärvellä voi tarkkailla lintuja ja Vesijärveä pitkin soutaa vaikka Lahteen asti.

Kirkonkylälle on muodostunut käsite kioskista. Hollolan kirkonkylän kioskilla kokoonnutaan, käydään työtauolla ja vietetään iltaa musiikin parissa. Vesijärven rantaan kuljetaan maitse vanhan Pappilan vierusta pitkin tai veneillään Vesijärveltä. Kirkonselältä matka voi vesiteitse jatkua vaikka Jyväskylään.

Vierasvenesatamaksi merkittyyn laituriin voi kiinnittää noin neljä venettä koosta riippuen. Rannalla paikallisten soutuveneet odottavat vesille pääsyä.

Kylällä palvelee kauppa ja Pyhäniemen koulussa luokat opiskelevat esikoulusta 4. luokkaan. Koulun läheisyydessä toimii myös päiväkoti. Muun muassa sisustusliikkeet ja erilaiset tapahtumat vilkastuttavat kylän elämää kuten odotetut tapahtumatkin.  

Yhteystiedot:

Annariina Keto
työnsuunnittelija
044 780 1225