Koronariskiä voidaan vähentää harrastustoiminnassa

Takaisin

Korona-aikanakin kannattaa nauttia harrastuksista ja liikunnasta. Vapaa-ajan liikuntaan ja muihin harrastuksiin, kuten kuorolauluun voi liittyä kuitenkin koronavirustartunnan riski. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut ohjeet koronariskin vähentämisestä vapaa-ajan liikunnassa ja muussa harrastustoiminnassa. Tähän ohjeeseen perustuvat myös Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueelliset suositukset. 

– Tartuntoja on todettu Päijät-Hämeenkin alueella liikuntaharrastuksiin liittyen. Tartuntariski on suurentunut erityisesti sisätiloissa harrastettavissa joukkue- ja kontaktilajeissa, kuten useissa urheilu- ja tanssilajeissa, joissa kontaktitilanteiden välttäminen on vaikeaa, kertoo hyvinvointiyhtymän infektioylilääkäri Ville Lehtinen. 

Lehtinen muistuttaa, että asukkaat voivat hidastaa merkittävästi epidemian etenemistä noudattamalla annettuja suosituksia.

Harrastuksissa noudatetaan tartunnan riskiä vähentäviä korona-ajan käytäntöjä: pidä turvaväli, suojaa suusi, kun yskit ja aivastat sekä pidä huolta hyvästä käsihygieniasta. Harrastuksiin osallistuttaessa pidetään vähintään kahden metrin etäisyys muihin osallistujiin, aina kun se on mahdollista. Lisäksi tartuntariskiä voidaan pienentää käyttämällä kasvomaskia aina kun mahdollista. Maskia tulee käyttää vähintään alueellisen suosituksen mukaisesti. Kädet pestään tai käytetään käsihuuhdetta ennen harjoituksia ja niiden jälkeen. Harrastuksissa kannattaa käyttää omia henkilökohtaisia harrastusvarusteita mahdollisuuksien mukaan.  

Myös huutamisen, syljeskelyn, halailun tai tarpeettoman kokoontumisen välttäminen vähentää tartuntariskiä harrastuksissa.  

Järjestäjä voi vähentää tartuntariskiä harkitulla toiminnalla 

Korkein tartuntariski on suurissa tapahtumissa. Suurten joukkueiden tai ryhmien yhteiset harjoitukset lisäävät kontaktien ja tätä kautta myös tartuntariskin määrää. Joukkuelajien harjoituksissa voidaan harkita pelinomaisten harjoitusten vähentämistä, ja harrastusryhmien kokoonpanojen tulisi pysyä mahdollisimman samoina. 

Tartunnanriskiä lisäävät entisestään joukkueiden tai ryhmien väliset alueelliset tapahtumat, kuten turnaukset, harjoitusleirit sekä kansalliset tai kansainväliset tapahtumat, joissa tarvitaan erityistä huolellisuutta turvajärjestelyihin. 

Jos harrastuksen aikana on mahdotonta pitää vähintään kahden metrin etäisyyttä muihin, voi osallistujamäärän jaksottaa tai rajoittaa niin, että lähikontakteja syntyy mahdollisimman vähän. 

–  Yksityinen tapahtuman järjestäjä voi vaatia tai edellyttää suojaimien käyttöä, vaikka tällaista yleistä käyttöpakkoa ei voida määrätä. Edellytystä maskien tarjoamiseen ei kuitenkaan ole, sanoo Lehtinen. 

Harrastustoiminnassa ja julkisten tilojen käytössä on huolehdittava, että osallistujien ja seurueiden on mahdollista välttää lähikontaktia toisiinsa. Tämä edellyttää useimmiten riittävää aikaväliä ryhmien harjoitusajoissa, jotta edellinen harrasteryhmä ehtii poistua tiloista ennen seuraavan saapumista. 

Harrastuksen järjestäjä voi vähentää tartuntariskiä lisäksi  

  • toteuttamalla mahdollisimman suuri osa harjoituksista ja toiminnasta ulkotiloissa, joissa altistumisriski on pienempi
  • harrastuksen ryhmäkokoja pienentämällä
  • toteuttamalla harrastuksen etämuotoisena, mikäli se on mahdollista,
  • ja muokkaamalla harjoitusten sisältöä siten, että ryhmäharjoitteiden sijaan tehdään yksilöharjoitteita
     

Lisätietoja: 

infektioylilääkäri Ville Lehtinen, p. 044 719 5455
toimialajohtaja Tuomo Nieminen, p. 050 910 5150 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tarjoaa erikoissairaanhoidon, sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä ympäristöterveydenhuollon palveluja Päijät-Hämeessä. Edistämme alueemme asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä ihmisestä välittäen, yhdessä tehden ja rohkeasti uudistuen.

www.phhyky.fi

Julkaistu: 06.11.2020 10.59