Koronatilanne Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä 30.11.2020

Takaisin

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 51 uutta koronavirustartuntaa lauantain jälkeen, jolloin raportoimme tatunnoista edellisen kerran. Sairaalahoidossa on kuusi koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 631 ja koronavirusnäytteitä on yhtymän toimesta otettu yhteensä 49 166. Viimeisen seitsemän päivän aikana koronatartuntojen määrä on ollut 150, kun se edeltävällä seitsemän päivän jaksolla oli 105.

Koko yhtymän alue on koronaepidemian leviämisvaiheessa. Erillinen työryhmä pohtii tänään toisen asteen oppilaitosten toiminnan jatkumista. 

Tänään alueella astuvat voimaan loputkin viime viikolla asetetuista rajoituksista, jotka tähtäävät epidemian selän taittamiseen seuraavien viikkojen aikana. Rajoitukset ovat voimassa 14.12. saakka, ja niiden vaikutusta epidemian hillitsemiseen seurataan tarkoin päivittäin.  

Tärkeintä on, että jokainen päijäthämäläinen välttää kaikkia perhepiirin ulkopuolisia tapaamisia. Jos on välttämätöntä liikkua muiden henkilöiden parissa, vähintään kahden metrin turvaväli suojaa tartunnoilta. Jollei turvaväliä ole mahdollista pitää, tulee käyttää kasvomaskia suojatakseen muita, koska itse voi tietämättään oireettomana kantaa virusta. Kädet tulee pestä aina ulkoa sisään tullessa. Yskiessä ja niistäessä tulee käyttää nenäliinaa. 

Kasvomaskien käyttö julkisissa tiloissa kuten kaupoissa on jo ilahduttavasti lisääntynyt – kiitämme siitä ja toivomme, että maskin käyttö edelleen lisääntyy. Jotkut yksittäiset kauppaliikkeet ovat hienona eleenä kannustaneet asiakkaitaan maskin käytössä huomioimalla sen pienenä alennuksena. Yhtymä jakaa edelleen maksutta maskeja vähävaraisille. 

Jos huomaa lieviäkään koronaan viittaavia oireita, kannattaa edelleen hakeutua ripeästi testiin palvelussa omaolo.fi. Testitulos valmistuu 1-4 päivän kuluessa, ja siitä kerrotaan testatulle tekstiviestillä ja Omakanta-palvelussa. Jos testitulosta ei neljän päivän kuluessa ole tullut, kannattaa soittaa Päivystysapuun 116117. 

Alueelliset suositukset löydät tästä linkistä.

Hoitoonhakeutumisohje koronavirusepidemiassa

Julkaistu: 30.11.2020 13.30