Kouluterveydenhoitajat palaavat omiin tehtäviinsä koulujen siirtyessä lähiopetukseen

Takaisin

Kouluterveydenhuolto palaa normaaliin arkeen samanaikaisesti koulujen ja varhaiskasvatuslaitosten kanssa. Kun perusopetuksen koulut palaavat lähiopetukseen torstaina 14. toukokuuta, toteutetaan myös kouluterveydenhuolto siitä lähtien normaaliajan toiminnan mukaisena.

Kouluterveydenhuollon terveydenhoitajat palaavat kouluille tänään maanantaina (11. toukokuuta), ja heidät tavoittaa puhelimitse terveydenhoitajan omasta numerosta. Kouluterveydenhuollon tarkastukset toteutetaan ajanvarauksella. Kaikki terveydenhoitajan tapaamiset kehotetaan sopimaan etukäteen ilmoittamalla tai ajanvarauksella. Opiskeluterveydenhuollon toiminta palautuu normaaliajan toiminnan mukaiseksi 18. toukokuuta. Myös kaikki opiskeluterveydenhuollon vastaanotot toimivat ajanvarauksella. Opiskeluterveydenhuollon ajanvaraus, ohjaus ja neuvonta toimii 15. toukokuuta asti numerossa 044 416 3658, jossa käytössä on takaisinsoittopalvelu.

Yhtymä tukee kuntien sivistyspalveluita paluussa arkeen

Hyvinvointiyhtymä on antanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ohjeisiin perustuvan ohjeistuksensa alueen opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille. Ohjeessa annetaan muun muassa hygienia- ja siivoussuosituksia, ja korostetaan henkilökunnan tärkeyttä lasten ja nuorten käsihygienian ohjaamisessa ja valvonnassa.

Väljyyttä ohjeistuksessa suositellaan haettavan tilajärjestelyillä ryhmäkokoihin puuttumisen sijaan. Opetusryhmät kehotetaan pitämään erillään koko koulupäivän ajan. Suuria yhteistilaisuuksia kuten laajoja päättäjäisjuhlia ei suositella järjestettävän.

Ohjeistus antaa myös toimintatavan tilanteeseen, jossa lapsi sairastuu kesken koulu- tai päiväkotipäivän. Lapsen tai aikuisen ei pidä tulla kouluun tai varhaiskasvatukseen, jos hänellä on mitään sairastumiseen viittaavia oireita. Oireinen lapsi siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan vanhempaa aikuisen valvonnassa. Aikuinen välttää lähikontaktia sairastuneeseen säilyttäen riittävän etäisyyden. Oireisten tulee soittaa Päivystysapuun 116 117 ja hakeutua sieltä saatujen ohjeiden mukaisesti koronavirustestiin.

Poikkeuksellisena aikana työyhteisön tuen tärkeys korostuu. Hyvinvointiyhtymän ohje muistuttaa sivistystoimen henkilökuntaa myös tarjolla olevista psyykkisen tuen palveluista, joita on kerätty koostetusti esimerkiksi yhtymän sivuille: phhyky.fi/koronavirus/tukea-korona-ahdistukseen.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tarjoaa erikoissairaanhoidon, sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä ympäristöterveydenhuollon palveluja Päijät-Hämeessä. Edistämme alueemme asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä ihmisestä välittäen, yhdessä tehden ja rohkeasti uudistuen.

www.phhyky.fi

 

Julkaistu: 11.05.2020 17.10