Kunnan palvelut koronatilanteessa

Tältä sivulta löydät voimassa olevat suositukset ja rajoitukset Hollolan kunnan palveluissa.

Päijät-Soten alueella on meneillään koronaepidemian vaikein jakso. Koronatilanne yhtymän alueella on viimeisten viikkojen aikana huonontunut merkittävästi. Sairaala- ja tehohoidon tarve on noussut voimakkaasti. Koronatartuntojen määrä alueella on nyt korkein koko koronaepidemian aikana. Lieväoireisena on tärkeää pysytellä kotona eikä tavata ystäviä tai käydä töissä. Suositukset ja rajoitukset ovat voimassa tämänhetkisen arvion mukaan 31.10. asti.

Epidemiaa hallitaan tehokkaimmin niin, että mahdollisimman moni ottaa koronarokotuksen. Rokote antaa tutkimustiedon perusteella erinomaisen suojan etenkin vakavaa koronatautia vastaan. 

Koronapassi on näillä näkymin tulossa käyttöön lauantaina 16.10.2021. Passin käyttöönottaneet toimipaikat edellyttävät sisäänpääsyn yhteydessä joko todistuksen kahdesta rokotuksesta, negatiivisesta testituloksesta tai sairastetusta koronataudista. Kahdesta rokotuksesta on myös se hyöty, että koronalle altistuttuaan välttää 10 vuorokauden karanteenin. Katso lisätietoa koronapassista tästä linkistä.

Yleinen kasvomaskin käyttösuositus on voimassa kaikkialla maakunnassa, ja se koskee kaikkia yli 12-vuotiaita. 

Olennaista on, että kaikki toimijat ja yksilöt kantavat vastuuta ja että oleellisia ohjeita leviämisen estämiseksi (mm. turvavälit, käsihygienia, maskien käyttö ja koronavilkku) noudatetaan.

Varhaiskasvatus ja opetus

Kunta pyrkii toteuttamaan opetusta lähiopetuksena lasten ja nuorten kasvun sekä kehityksen ja hyvinvoinnin turvaamiseksi. Tähän kunta tarvitsee kaikkien kuntalaisten apua.

Liikuntapalvelut ja harrastustoiminta

Kaikkien ikäryhmien myös sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoimintaa kilpailuineen voidaan harjoittaa noudattaen turvaetäisyyksiä ja ohjeita turvalliseen harrastamiseen. Osallistujamäärää ei rajoiteta, mutta turvallisuusohjeita ja etäisyyksiä tulee edelleen noudattaa kaikilla liikuntapaikoilla opetus- ja kulttuuriministeriön turvallisen harrastustoiminnan ohjeiden mukaisesti. Mihinkään liikuntapaikkaan ei saa tulla oireisena.

Seuraa kunnan uutisointia uimahallin aukiolojen osalta www.hollola.fi/Uimahallin infosivu.

Kulttuuripalvelut

Hollolan kirjastoista on purettu koronarajoitukset ja kaikissa kirjaston tiloissa saa olla vapaasti. Kirjastossa asioidessa on kuitenkin hyvä huomioida riittävä väljyys sekä yleinen koronaturvallisuus. Käsidesin sekä kasvomaskin käyttöä suositellaan edelleen. 

Katso kirjastojen aukioloajat tästä linkistä.

Yleisötilaisuudet ja julkiset kokoontumiset

Yksityis- ja yleisötilaisuuksissa sisällä tai ulkona ei ole henkilömäärärajaa. Yleisiä hygieniavaatimuksia on edelleen noudatettava kaikkialla maakunnassa asiakastiloissa ja yleisötilaisuuksissa. Yleisötilaisuuksissa tulee tarjota osallistujille mahdollisuus käsien puhdistamiseen tai desinfiointiin, asiakaspaikat tulee sijoittaa mahdollisimman väljästi, ja asiakkaita on ohjeistettava hyvistä käytännöistä, joilla terveysturvallisuutta parannetaan.  

Yleinen kasvomaskin käyttösuositus on voimassa kaikkialla maakunnassa, ja se koskee kaikkia yli 12-vuotiaita.  

Yksityistilaisuudet

Yksityistilaisuuksien osallistujamäärää ei rajoiteta. Edelleen on kuitenkin tarpeen rajoittaa fyysisiä lähikontakteja tartunnanriskin vuoksi. Kasvomaskia suositellaan käytettävän näissä tilaisuuksissa sisätiloissa. Yksityistilaisuuksissa suositetaan noudattamaan THL:n vinkkejä turvallisiin juhliin: https://thl.fi/fi/-/kesan-juhlat-lahestyvat-juhli-koronaturvallisesti-ja-noudata-alueellisia-suosituksia.

Etätyö

Etätyötä suositaan niissä tehtävissä, joissa sitä voidaan soveltaa. Lisäksi edistetään työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä työpaikoilla.

Kunnanviraston asiantuntijatyöntekijät ovat tavoitettavissa puhelimitse ja sähköpostitse.

Luottamushenkilöiden kokoukset

Kunnan luottamushenkilöorganisaation työskentelyssä on palattu läsnäolokokouksiin. Valtuuston kokoukset lähetetään edelleen suoratoistolähetyksinä ja niitä on myös mahdollisuus seurata erillisestä huoneesta kunnanvirastolla.

Kasvomaskien käyttö

Yleinen kasvomaskin käyttösuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita. Kasvomaskien käyttöohje/THL. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää. Henkilön oma ilmoitus asiasta katsotaan riittäväksi. Vähävaraisille, joiden ei ole mahdollista itse hankkia suojaimia, jaetaan kasvomaskeja kuntien jakelupisteissä.

Maskia suositellaan käytettäväksi seuraavissa tilanteissa:

 • Kouluissa kuudesluokkalaisista alkaen sekä yläkouluissa, toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa.
 • Kaikissa julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa.
 • Joukkoliikenteessä.
 • Koronavirustestiin hakeutuessa matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, kodin ulkopuolella liikuttaessa.
 • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Esimerkkejä julkisista sisätiloista ja yleisötilaisuuksista, joissa maskin käyttöä suositellaan:

 • Kaupoissa, ostoskeskuksissa, posteissa, pankeissa, kirjastoissa ja muissa vastaavissa sisätiloissa.
 • Liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävissä tiloissa (vähintään yleisissä tiloissa ja pukeutumistiloissa). Urheilusuorituksen aikana maskia ei tarvitse käyttää.
 • Kirkoissa ja muissa uskonnollisten yhteisöjen tiloissa.
 • Konserttisaleissa, teattereissa ja muissa vastaavissa esityksiin käytettävissä tiloissa.
 • Elokuvateattereissa, museoissa, gallerioissa ja muissa vastaavissa tiloissa.
 • Kongressien, messujen ja muiden vastaavien tapahtumien järjestämiseen käytettävissä tiloissa.
 • Vanhempien pikaisillakin vierailuilla esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja koulujen tiloissa.

Asiointiapua kuntalaisille

Koronatilanteen edetessä osa väestöstä tarvitsee kauppa- ja asiointiapua. Ensisijaisesti apua kannattaa kysyä läheisiltä, ystäviltä ja naapureilta.

Elintarvikeliikkeet, ravintolat, erikoistavarakaupat, apteekit ja taksiyrittäjät toimittavat tilauksesta elintarvikkeita ja lääkkeitä kotiin. Kannattaa seurata lehti-ilmoittelua ja erilaisia viestintäkanavia. Asiointiapu kuntalaisille.

Vierailujen rajoitukset sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä

Vierailuja sairaaloissa suositellaan tehtävän terveysturvallissti. Suositellaan, että vierailulle osallistuisi kerrallaan mahdollisimman pieni määrä vierailijoita ja että vierailu toteutettaisiin ensisijaisesti ulkonan tai sairaalan yleisissä tiloissa. Mikäli tapaaminen ei ole mahdollista osaston ulkopuolella, toivotaan vierailijoiden rajoittavan vierailun keston mahdollisimman lyhyeen. Suosituksella pyritään vähentämään tartuntariskiä vierailujen yhteydessä. Vierailuja muissa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä suositellaan tehtävän terveysturvallisesti. Suosittelemme tapaamista ulkona, jos se on mahdollista. Vierailun aikana pitää käyttää kasvomaskia, huolehtia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta. Suosittelemme ottamaan kasvomaskin mukaan, kun tulet sosiaali- ja terveydenhuollon yksikköön potilaaksi tai vieraaksi.

Laajemmat vierailuohjeet: palveluasumisen yksiköiden vierailuohje ja yhtymän sairaaloiden vierailuohje

Ravitsemusliikkeiden aukiolon, anniskeluajan ja asiakaspaikkamäärän rajoittaminen

Alueemme ravintolat ovat auki valtioneuvoston asetuksen mukaisesti. Ravitsemisliikkeet voivat olla auki klo 5–01. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske huoltoasemien ravintoloita eivätkä noutoruoan myyntiä.
Anniskelu on sallittu klo 9–00. Avin luvalla anniskelun voi aloittaa klo 7 majoituspalvelun aamiaistarjoilun yhteydessä. Ruokaravintoloissa on käytössä 75 % (sisätiloissa) ja anniskeluravintoloissa 50 % asiakaspaikoista (sisä- ja ulkotiloissa). Sisätiloissa asiakkaalla on oltava oma istumapaikka pöydän tai tason ääressä.

Matkustaminen

Huomioi THL:n matkustusohjeet ja Omakannasta saatava koronatodistus.

Karanteeniajat

Omaehtoinen ja tartuntatautilääkärin määräämä oireettoman lähikontaktin karanteeni on 10 vuorokauden mittainen. Lieväoireiseen koronainfektioon sairastuneen kotieristys on vähintään 10 vuorokautta. Ennen eristyksen loppua sairastuneen tulee olla oireeton kahden päivän ajan. Samassa taloudessa asuvien karanteeni on 10 vuorokautta.

Mikäli olet altistunut koronalle, mutta saanut kaksi rokotusta, vältyt 10 vuorokauden karanteenilta.

Kotikäyttöön tarkoitetun koronatestin ohjeistusta tästä linkistä / THL.

Koronavilkku

Suosittelemme Koronavilkku-sovelluksen lataamista, koska sen käytöllä voimme yhdessä estää koronaviruksen leviämistä. Koronavilkku-sovelluksen lataamisohje.

Koronapassi

Koronapassi tulee käyttöön lauantaina 16.10.2021. Passin käyttöönottaneet toimipaikat edellyttävät sisäänpääsyn yhteydessä joko todistuksen kahdesta rokotuksesta, negatiivisesta testituloksesta tai sairastetusta koronataudista. Kahdesta rokotuksesta on myös se hyöty, että koronalle altistuttuaan välttää 10 vuorokauden karanteenin. 

Jos henkilö ei saa todistusta Omakannasta, hänen on oltava yhteydessä terveydenhuoltoon ja pyydettävä tulostettua todistusta. Henkilöt, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää Omakantaa tai valtuuttaa toista henkilöä käyttämään sitä puolestaan, voivat saada paperisen koronatodistuksen terveydenhuollon toimipaikoista.

Katso lisätietoa koronapassista tästä linkistä.

Koronavirusrokotteet

Rokottaminen koostuu kahdesta rokoteannoksesta, joista toinen annetaan 6-12 viikon kuluttua ensimmäisen rokotteen jälkeen. Voimakkaasti immuunipuutteisille ja 3-4 viikon annosvälillä rokotuksen saaneille suositellaan 3. rokotusta. Aika 1. ja 2. rokotuksiin varataan samalla kerralla. Varaa rokotusaika verkkosivujen paijat-sote.fi kautta tai vaihtoehtoisesti puhelimitse. Koronarokote on vapaaehtoinen maksuton.

On suositeltavaa, että sama palveluntarjoaja (esim. Päijät-Sote tai työterveyshuolto) antaa kummankin rokoteannoksen. Rokotuspisteelle voi tulla vain oireettomana. Noudatathan rokotuspisteellä turvaväli- ja maskisuosituksia.

Tehosterokotteen aikaistaminen on mahdollista ainoastaan ilman ajanvarausta walk-in-rokotuspisteissä. Walk-in-rokotuspisteeltä saa kakkosrokotteen, jos ensimmäisestä annoksesta on vähintään 6 viikkoa. Walk-in-rokotuspisteiden aukioloajat voi tarkistaa osoitteesta paijat-sote.fi/ajanvaraus-ja-tietoa-koronarokotuksista

Tietoa lasten ja nuorten rokotuksista.

3. rokotus voimakkaasti immuunipuutteisille sekä 3-4 viikon annosvälillä rokotuksen saaneille

THL suosittelee kolmatta koronavirusrokotetta voimakkaasti immuunipuutteisille sekä 3-4 viikon annosvälillä ensimmäisen ja toisen rokotuksen saaneille. Ajan kolmanteen rokotukseen voi varata soittamalla omaan sote-keskukseen tai työterveyteen. Sähköinen ajanvaraus 3. rokotukseen on mahdollista maanantaista 27.9. lähtien. Kolmannen rokotuksen voi hakea myös walk-in-pisteistä ilman ajanvarausta.

Voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmään kuuluvat:

 • elinsiirtopotilaat
 • kantasolusiirtopotilaat
 • henkilöt, joilla on vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
 • puolustuskykyä lamaavia eli immunosuppressiivisia lääkehoitoja saavat henkilöt esim. syöpähoitojen (sytostaattihoidot) tai autoimmuunisairauksien hoidossa (biologiset lääkkeet tai JAK-estäjät esim. reumasairauksissa)
 • henkilöt, jotka saavat dialyysihoitoa ja joilla on vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
 • henkilöt, joilla on pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
 • henkilöt, joilla on lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immuunipuutostila.

Lue tarkemmat tiedot immuunipuutoksista THL:n sivuilta.

Kolmas annos voidaan tarjota voimakkaan immuunipuutteisille vähintään 2 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Lyhyellä 3-4 viikon annosvälillä rokotukset saaneille kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta.

Sähköinen ajanvaraus: paijat-sote.fi
Ajanvaraus puhelimitse:
Salpakankaan sote-keskus 03 880 2401 ja 03 880 2501
Vesikansan sote-keskus 03 880 2788, ma–pe 8–15

Päivitetty 14.10.2021