Kunta torjuu vieraslajeja aktiivisesti

Takaisin

Vieraslajit leviävät sitkeästi ja vievät elintilaa Suomessa luontaisesti kasvavilta lajeilta. Luonnon monipuolisuus järkkyy ja osa kasveista ovat myrkyllisiä. Keväällä 2019 on jatkettu pahimman vieraslajin jättiputken torjuntaa kunnan alueella. Jättiputki on vieraslajeista haitallisin, sillä se voi aiheuttaa auringonvalon kanssa pahoja palovammoja.

Viime vuosiin verrattuna työvoimaa on saatu lisättyä ja alueita pyritään kartoittamaan, sekä hoitamaan laajemmin. Lisäpanostuksesta huolimatta resurssit riittävät pääsääntöisesti vain jättiputken ja jättipalsamin torjuntaan. Kyseiset tulokkaat leviävät tehokkaasti ja siementävät useamman vuoden. Uudestaan versovat lajit vaativat määrätietoista ja järjestelmällistä torjuntatyötä vuosien ajan. Työhön kuuluu alueiden kartoitus, havaintojen analyysi, tiedotus ja varsinainen torjuntatyö.

Ilmoita havainnot palautepalvelun kautta

Jättiputkea ja jättipalsamia, niin kuin monia muitakin vieraslajeja esiintyy koko kunnan alueella. Näistä toivotaan havainnoista tietoja lajien kartoituksen ja torjumisen helpottamiseksi. Havainnot voi ilmoittaa vain sähköisesti palautepalvelun kautta, josta ne ohjautuvat suoraan torjuntatyötä tekevälle urakoitsijalle. Palautepalvelussa havainnon voi merkitä kartalle ja kertoa mikä vieraslaji on kyseessä ja kuinka laaja kasvusto on.

Torjuntatyötä tehdään pääsääntöisesti mekaanisesti ja kunnan omistamilla alueilla, mutta jättiputken torjunnassa on mahdollisuus saada asiantuntija paikalle kertomaan ja auttamaan torjunnan aloittamisessa. Torjuntatyötä tekee Luontoturva Ky.

Vieraslajitalkoisiin apua oppaasta

Asukkaat, koululuokat, yhdistykset ja muut voivat toki järjestää halutessaan vieraslajitalkoita. Sitä varten tulee selvittää maanomistaja, tehdä tiedotusta ja muistaa eväät. Talkoiden järjestämiseen ovat WWF ja Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry tehneet loistavan oppaan.

 

Lisätietoja ja linkkejä
Ulla Lehtinen, ympäristötarkastaja, Hollolan kunta, 0447801510, ulla.tt.lehtinen@hollola.fi tai
Miia Korhonen, Luontoturva Ky, 050-911 7782, miia.korhonen@luontoturva.com www.luontoturva.fi

https://www.vieraslajit.fi/

Palautepalvelu, valitse aiheeksi Vieraslajihavainto! 

opas vieraslaji talkoiden järjestämiseen (WWF:n sivut)

Julkaistu: 24.06.2019 12.39