Kuulemistilaisuudessa sote-kiinteistökauppojen taustat ja seuraukset – palvelujen laatu ja tulevaisuus Hämeenkoskella puhutti

Kategoria: Muut uutiset
Takaisin

Hämeenkosken kuuleminen

Hollolan kunta järjesti kuulemistilaisuuden sote-palveluista ja suunnitelluista kiinteistöjärjestelyistä Hämeenkosken Seuralassa 15.3. Tilaisuudessa taustoitettiin Hämeenkosken kiinteistökauppojen syitä ja seurauksia. Paikalla oli noin 120 kuntalaista. Vastaavalla puolella olivat kunnanjohtaja Päivi Rahkonen, hyvinvointiyhtymän toimialajohtajat Juhani Sand ja Kimmo Kuosmanen ja muutosjohtaja Ismo Rautiainen. Ostajaehdokas Attendoa edusti toimitusjohtaja ja terveysyhtiön suuromistaja Pertti Karjalainen.

Attendo on tehnyt voittavan tarjouksen kokonaisuudesta, johon kuuluu tehostetun asumisen hoivakoti Koivukoto, purkukuntoinen vanhainkoti, kunnantalo sekä nykyinen, käytössä oleva terveysasema.

Hyvinvointikuntayhtymä ei jää Hämeenkoskelle
 

Sote-palveluiden järjestämisen vastuu on Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän. Kiinteistökaupan taustalla on kuntayhtymän 18.10 tekemä linjaus, jonka mukaan Hämeenkoski olisi jäämässä ilman lähiterveyspalveluita, kun yhtymä ja myöhemmin maakunta keskittävät palvelut Salpakankaalle rakentuvalle hyvinvointiasemalle. Tämä linjaus vahvistuikin kuulemistilaisuudessa johtaja Juhani Sandin puheenvuorossa ”järjestäjän hattu” päässä:

”Yhtymä joutuu tiivistämään palveluverkkoaan. Kovin pienet yksiköt ovat haavoittuvaisia ja kustannusrakenteeltaan tehottomia. Hämeenkosken avovastaanottotoiminnasta luopuminen on yksimielinen linjaus.”

Muutosjohtaja Rautiainen ei antanut myöskään toivoa, että tuleva maakunta pitäisi palvelut Hämeenkoskella. Ratkaisu on johtajien mukaan monituottaminen ja kumppanuus yksityisyrittäjien kanssa.

Attendo innostunut mutta tarvitsee riittävän suuren asiakaskunnan

Attendon toimitusjohtaja Pertti Karjalainen kertoi, että Päijät-Häme on yrityksen tärkein markkina-alue, jossa ei haluta epäonnistua:

”Me näemme Hämeenkosken markkinana ja tavoitteenamme on säilyttää nykyiset vanhus- ja terveyspalvelut. Haluamme vahvistaa sote-palveluiden kilpailukykyä ja laatua hartiavoimin.”

Tarkemmin Karjalainen linjasi, että Koivukoto halutaan ehdottomasti säilyttää. Vanhainkoti puretaan ja kunnanvirastoa voidaan vaikka vuokrata kulujen kattamishintaan. Jos toimintaa ja vuokralaista ei löydy, virastokin puretaan. Terveysasemayrittäminen tarvitsee kuitenkin asiakkaita:

”Tappiota kestetään alkuun, mutta jos asiakaskunta jää viiteenkymmeneen prosenttiin hämeenkoskelaisista, joudumme nostamaan kädet ylös. Mutta jos me epäonnistumme, niin muut yrittäjät, hyky tai maakunta saa tulla yrittämään omakustannehinnoin.”

Valinnanvapauden käyttöön vaikuttaa asuinpaikka

”Maakunnan tehtävänä on järjestää yhdenvertaisuus, ja valinnanvapaus ei nosta asiakkaan omavastuuta. Mutta siihen, miten valinnanvapautta voi käyttää, vaikuttaa esimerkiksi asuinpaikka”, muutosjohtaja Ismo Rautiainen kiteytti Hämeenkoskelle olennaisen ja tärkeän asian, sijainnin.

Keskustelu hyvätunnelmaisessa tilaisuudessa oli vilkasta. Kuntalaisia puhuttivat Attendon perusteet hankkia kiinteistöjä Hämeenkoskelta, myymisen vaihtoehdot, palvelun laatu ja muun muassa yksityisen puolen palkkaus ja sen ehdot. Nykyisen terveysaseman todettiin toimivan hyvin, ja toivottiin toiminnan jatkuvan. Myös tuetun asumisen kustannusten nousua tarkasteltiin useaan otteeseen. Attendo ja kuntayhtymä molemmat ilmoittivat, että tulevaisuudessa vuokrien nousu tapahtuu järjestäjästä huolimatta joka tapauksessa, sillä kohteessa vuokrat ovat jääneet alhaisiksi kunnan kompensaation ansiosta.

”Koivukodossa vuokria nostettaisiin kohti Kelan vuokrarajoja uusien asukkaiden myötä”, sanoi Attendon Karjalainen.

Kuntayhtymän Kuosmanen vastasi kuntalaisten huoleen vähävaraisten yhdenvertaisesta kohtelusta maakunnassa, että asiakasmaksut ovat tulevaisuudessakin tulosidonnaisia, ja maksunalennuspäätöksiä voidaan tehdä.

Tilaisuudessa oli myös runsaasti kunnanvaltuutettuja kuulemassa kuntalaisia ja osallistumassa keskusteluun. Kunnanhallitus päättää Hämeenkosken kiinteistökaupoista 26.3. ja kunnanvaltuusto 9.4.

Lisätietoja: kunnanjohtaja Päivi Rahkonen, etunimi.sukunimi@hollola.fi

Julkaistu: 16.03.2018 11.10