Laajennetusta koronatestauksesta koitumassa maakuntaan miljoonalasku

Takaisin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistusten mukaisesta laajennetusta koronavirustestauksesta on koitumassa Päijät-Hämeeseen kymmenen miljoonan euron lisäkustannukset loppuvuonna. Summa on tätäkin suurempi, jos koronatilanne alueella vaikeutuu. Ensi vuonna nykyisenlaajuinen testaus maksaisi pelkästään Päijät-Hämeessä 20 miljoonaa ja koko maassa arviolta 500 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä koronatestauksen kustannukset ovat Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä 1,5–2 miljoonaa euroa kuukaudessa. Testausten kustannusten korvaamisesta sairaanhoitopiireille ei ole tehty päätöksiä.

Kustannusten ohella yhtymä kantaa huolta sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuudesta muille kuin hengitystieinfektiopotilaille ja -asiakkaille. Hoitovelka, jonka kertyminen alkoi jo keväällä ja jatkuu, kasautuu maksettavaksi takaisin myöhemmin ja aiheuttaa suurta inhimillistä kärsimystä. Päijät-Hämeessä on jo nähtävissä niiden ihmisten tilanteen vaikeutuminen, joilla on entuudestaan ollut mielenterveyteen, päihteisiin, lasten hyvinvointiin tai toimeentuloon liittyviä haasteita.

Yhtymän Päivystysapu 116117-puhelinpalvelua on jouduttu vahvistamaan muualta terveydenhuollon palvelutuotannosta, jotta hengitystieoireista kärsivät saadaan ohjattua tehokkaasti koronavirustestiin. Puheluihin vastaavilla ammattilaisilla on vaativa urakka seuloa numeroon soittavista ne, jotka ovat kiireellisen hoidon ja avun tarpeessa muista syistä.

- Jos tällainen tilanne pitkittyy, sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatiot ovat pakotettuja pitkäkestoisiin toiminnallisiin muutoksiin, jotka haastavat koko palvelujärjestelmän ja joiden kustannuksia on mahdoton ennakoida, sanoo yhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola.

Tämänhetkisten tietojen mukaan valtion vuoden 2021 talousarvio ei sisällä päätöksiä koronan hoitoon kohdennetusta lisärahoituksesta.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Marina Erhola, p. 040 183 4295

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tarjoaa erikoissairaanhoidon, sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä ympäristöterveydenhuollon palveluja Päijät-Hämeessä. Edistämme alueemme asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä ihmisestä välittäen, yhdessä tehden ja rohkeasti uudistuen.

www.phhyky.fi

Julkaistu: 27.08.2020 15.43