Lahden eteläisellä kehätiellä tervajaiset Liipolan läpilouhinnan kunniaksi

Kategoria: Kadut ja tiet
Takaisin

Pohjan tervajaiset

Elinvoimajohtaja Heli Randell tervaamassa tunnelin pohjaa torstaina 16.5.2019. Pohjantervajaiset on vanha tunnelityöntekijöiden perinne.

Lähde https://yle.fi/uutiset/3-10787065

Vt 12 Lahden eteläisen kehätien kriittisin osuus, Liipolan tunneli, on louhittu läpi. Yle uutisoi asiasta 16.5. seuraavasti:

Louhinnat pystyttiin suorittamaan viiveettä, joka on loistava juttu hankkeen projektipäällikkö Janne Vikströmin mielestä. Tunnelissa jatkuvat edelleen louhinta ja viimeistely: seuraavaksi tehdään verhoilu, reunat, valaistus, ilmanvaihto ja turvatekniikkaa nykyajan vaatimusten mukaan.

Liipolassa on louhittu vuoden verran kilometrin pituista tunnelia kerrostaloalueen alla. Tärinää aiheuttavat, isot räjäytykset loppuivat huhtikuussa. Nyt vielä suurennetaan tunnelian molempia suuaukkoja, mutta siitä ei aiheudu asukkaille enää isoa häiriötä.

Syksyllä 2020 avattava uusi tielinjaus siirtää liikenteen pois Lahden ja Hollolan keskusta-alueilta


Koko tiehankkeen työmaavahvuus on tällä hetkellä Vikströmin mukaan noin 400 henkilötyökuukautta. Urakka eteni louhintatöiden osalta jopa vähän etuajassa. Aikataulun lisäksi rakentajat ovat pyrkineet huolehtimaan siitä, että töistä tiedotetaan mahdollisimman hyvin alueen asukkaille. Tärinöitä ja melua ei Vikströmin mukaan tietenkään voida kokonaan ennaltaehkäistä, mutta rakentajat uskovat, että tiedotus on helpottanut lähialueen asukkaiden elämää.

Pohjan tervajaiset on vanha louhintatyöntekijöiden perinne

Liipolan tunnelityömaalla vietettiin torstaina pohjan tervajaisia, joka on vanha perinne louhintatyömailla. Kyse on samankaltaisesta juhlasta kuin rakennustyömaiden harjannostajaiset. Pohjan tervajaisia vietetään, kun louhosurakka on louhittu syvimpään kohtaansa. Liipolassa tämä tarkoitti sitä, että nyt tunnelin louhinnassa on päästy kallion läpi.

Vanhan perinteen mukaan pohjan tervaus estää kosteuden pääsemisen louhoskohteeseen.  Uskomuksen mukaan tervaamalla estettiin hiisien nouseminen kalliosta louhittuun tilaan, naurahtaa Vikström.

Julkaistu: 20.05.2019 10.35