Lahti on koronapandemian kiihtymisvaiheessa

Takaisin

Koronatilanne Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä 16.11.2020

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 31 uutta koronavirustartuntaa perjantain jälkeen. Sairaalahoidossa on kolme Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta. Tehohoitoa vaativia koronapotilaita ei ole sairaalassa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 376, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan lähes 43 000.

Viime viikon aikana alueellamme todettiin 52 uutta koronatartuntaa, joista 90 prosenttia tuli Lahdesta. Edeltävällä viikolla uusia tartuntoja oli 17.

Alueemme koronatilanne on heikentynyt merkittävästi. Yhtymä arvioi Lahden alueen olevan nyt kiihtymisvaiheessa. Muu yhtymän alue on edelleen perusvaiheessa. Alueellinen koronayhteistyöryhmä arvioi tilanteen laajemmin ylihuomenna keskiviikkona.

Lahden kaupungin alueella yhtymä suosittaa maskien käyttöä seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:

- Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.

- Koronavirustestiin hakeutuessa matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

- Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

- Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Maskia suositetaan käyttämään esimerkiksi:

- Kaupoissa, ostoskeskuksissa, posteissa, pankeissa, kirjastoissa ja muissa vastaavissa sisätiloissa

- Liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävissä tiloissa (vähintään yleisissä tiloissa ja pukeutumistiloissa)

- Uimahalleissa yms. (yleisissä tiloissa ja pukeutumistiloissa)

- Kirkoissa ja muissa uskonnollisten yhteisöjen tiloissa

- Konserttisaleissa, teattereissa ja muissa vastaavissa esityksiin käytettävissä tiloissa

- Elokuvateattereissa, museoissa, gallerioissa ja muissa vastaavissa tiloissa

- Kongressien, messujen ja muiden vastaavien tapahtumien järjestämiseen käytettävissä tiloissa

Yhtymän alueella toisen asteen koulujen yhteydessä tartunnat ovat olleet vähäisiä, joten maskisuositusta ei toistaiseksi laajenneta koskemaan näitä oppilaitoksia.

Koko yhtymän alueella on nyt aika, että me kaikki vähennämme perheen ulkopuolisia lähikontakteja. Turvaväleihin on kiinnitettävä huomiota entistä tarkemmin, ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta tulee huolehtia.

Yhtymän alueella muualla kuin Lahdessa suositukset kasvomaskin käytöstä joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa ovat voimassa. Maskilla voi halutessaan suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää.

Tilannetta seurataan päivittäin ja annetaan tarvittaessa uusia ohjeistuksia.

Hoitoonhakeutumisohje koronavirusepidemiassa

Julkaistu: 16.11.2020 14.59