Lapset ja nuoret kertoivat mihin haluaa vaikuttaa

Kategoria: Nuoriso
Takaisin

Hollolan kunta järjesti keskiviikkona 17.10. vaikuttajapäivän, jossa kuultiin alueen kaikkien koulujen edustustojen terveisiä.

vaikuttajapäivä

Aamupäivän parlamentissa alakoulujen ajatuksia olivat kuulemassa kunnanjohtaja Päivi Rahkonen, elinvoimajohtaja Heli Randell, Salpakankaan koulun rehtori Sanna Plit-Rehula, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jarkko Niemi ja hyvinvointivaliokunnan puheenjohtaja Markku Pulkkanen. Iltapäivällä kokoontuivat yhdeksäsluokkalaiset. Tuolloin Rahkosta sijaisti henkilöstöjohtaja Anja Brofeldt ja lisäyksenä parlamentissa oli vapaa-aikapäällikkö Marja Engman.

Päivän teema oli ”mihin asioihin minä haluaisin vaikuttaa”. Oppilaat olivat valmistautuneet parlamenttipäivään huolellisesti etukäteen pohtimalla esitettyä kysymystä.

Ettei kukaan jäisi yksin ja välituntivälineitä lisää

Kaikkien koulujen pohdinnoissa nousi esiin koulukiusaamisen vastustaminen ja lopettaminen. Etenkin Pyhäniemen koulu painotti koulukäyttäytymistä ja moni muukin koulu toivoi työrauhaa. Hämeenkosken koulu mainitsi, että kaikilla pitäisi olla koulussa kivaa. Salpakankaan koulu toivoi enemmän tekemistä välitunneille. Välituntivälineitä kuten leluja, palloja, kiipeilytelineitä ja muuta liikuntavälineistöä kaivattiin lisää. Vastauksissa kehotettiin oppilaita esittämään pienemmät hankintaehdotukset oman koulun rehtorille ja isommat kunnan toimielimille. Joissakin tapauksissa kannattaa kääntyä myös vanhempainyhdistyksen tai urheiluseuran puoleen, vinkkasi Markku Pulkkanen.

Lähiympäristön siisteys ja liikenneturvallisuus

Lasten huoli ympäristön roskaantumisesta ilahdutti kunnan edustajia. Lapset sitoutuivat yhden viikon ajan keräämään ympäristöstä pois myös muiden heittelemiä roskia. Kalliolan koulu toi esille 24-tien turvattomuuden. Kevyenliikenteen väylät ovat vaarallisia, koska puita on edessä eikä näe, tuleeko autoja. Randell lupasi ottaa tämän asian hoitaakseen ja selvittää vaaralliset osuudet.

Kouluruoka ja välipala-automaatit

Ruokalistoihin ja ruuan laatuun vaikuttaminen oli monen koulun toivelistalla. Randell kertoi, että suunnitteilla on ruokapalveluiden ja oppilaiden välinen tapaaminen, jonka tarkoitus on selvittää, miten kouluruuasta saisi parempaa. Yhdeksäsluokkalaiset kaipasivat välipala-automaatteja, mutta ehdotus ei saanut kannatusta vaan vastaajat painottivat kouluruokailun tärkeyttä.

Bussiyhteydet ja katos mopoille

Monessa lasten puheenvuorossa toivottiin parempia bussiyhteyksiä. Marja Engman piti tätä tärkeänä  tekijänä syrjäytymistä vastaan. Päivi Rahkonen kertoi, että toimivampi joukkoliikenne on suunnitteilla jo ensi vuodeksi. Yhdeksäsluokkalaiset ehdottivat mopokatosta Salpakankaan koululle. Vastaajat totesivat sen yksimielisesti liian kalliiksi hankkeeksi, mutta Randell lupasi edistää kypäräparkin perustamista, jotta kypärät säilyisivät kuivina.

Kunnanjohtaja Päivi Rahkonen kiitteli parlamenttia monista hyvistä aloitteista ja halusta vaikuttaa itse sekä lupasi sitoutua etenkin liikenneturvallisuudesta huolehtimiseen.

Aamupäivän parlamentin juonsi vapaa-aikapäällikkö Marja Engman ja iltapäivän parlamentin juonsivat nuorisovaltuuston puheenjohtaja Sanni-Mari Tiihonen sekä nuorivaltuuston varapuheenjohtaja Olivia Kivekäs.

 

 

                     

Julkaistu: 18.10.2018 14.35