Lapset ja nuoret vaikuttivat

Kategoria: Muut uutiset
Takaisin

Lapsi- ja nuorisovaikuttajat  äänestivät tiuhaan tahtiin.

Lapset ja nuoret vaikuttivat parlamentaarisin ottein

Lasten ja nuorten vaikuttajapäivässä  31.10.2017 valtuustosali täyttyi koululaisista ja kunnan päättäjistä, kun noin kaksisataa hollolalaista lasta ja nuorta teki aloitteita ja vaikutti omiin ja kunnan yhteisiin asioihin.

Päivä oli myös oikeaa oppia päättämisestä aidossa ympäristössä. Tilaisuuden fasilitaattori, vapaa-aikapäällikkö Marja Engman selvensi kunnanvaltuuston olevan ylin päättävä elin ja tähdensi viranhaltijoiden ja päättäjien erilaista tehtävää: viranhaltija on valmisteleva asiantuntija ja päättäjä tekee päätökset.

Kunnanvaltuutetut ja kunnan viranhaltijat vastasivat nuorten ja lasten tekemiin aloitteisiin huolellisesti. Päätöksenteko avautui vaikuttajapäivässä konkreettisena mutta myös vaikeana ja vastuullisena työnä. Aloitteet herättivät näkemyseroja ja intohimoja jo muutaman päättäjän ja viranhaltijan kesken. Kunnan asioista päättäminen on jännää seurattavaa!

Lapsiparlamentti haluaa liikkua ja lisää välineitä koulujen pihalle

Vesikansassa Kalliolan koululaiset haluaisivat osallistua Lahden koulujen välisiin kilpailuihin. Lisäksi Kalliolaan toivottiin maatrampoliineja ja luvallista graffitiseinää alikulkutunneliin. Salpakankaan oppilaat olivat tehneet kouriintuntuvan konkreettisen videon koulunsa kulkureittien vaaroista, kun sekä oppilaat että opettajat käyttävät luonnollisia reittejä suunniteltujen sijaan.

Parlamentti äänesti punaisin ja vihrein lapuin siitä, pitäisikö Salpakankaan koululle suunnitella uudet reitit vai käyttää nykyisiä. Valtaosa äänesti nykyisten jo olemassa olevien reittien puolesta, jolloin aloitteentekijä kommentoi äänestystulosta tähdentämällä, että aloitteen takana oli halu saada reitistä turvallinen, jota suunniteltukaan reitti ei ole.

Hälvälän alakoululaiset toivoivat uutta liikuntasalia. Nyt varsinkin kuljetusoppilaat väsähtävät, kun saliliikuntaan kiikutetaan Salpakankaalle. Valtuutetut ja viranhaltijat totesivat Hälvälän koulun tilanteen hankalaksi, koska koulun sisäilmaa tutkitaan nyt muutenkin ja koulun kohtalo on epäselvä. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jarkko Niemi harmitteli, että oppilaiden ylimääräiset kuljetukset ovat huono ratkaisu.

Nostavalla toivottiin koululaisille läppäreitä ja Herralassa välitunneille lisää tekemistä. Hyvinvointijohtaja Matti Ruotsalainen lupasikin, että tietokone- ja av-välinehankinnoissa on edetty siihen malliin, että valtuustosalin koululaiset todennäköisesti ovat niitä, jotka saavat käyttöönsä henkilökohtaisen laitteen peruskoulu-uransa aikana. Toinen asia sitten oli, että äänestyksen tuloksena valtaosa halusi käyttää laitetta, jonka huoltajat olivat hankkineet kotiin.

Nuoret vaikuttajat kaipaavat omaa tilaa toimia – vähän hurjastellakin

Heinsuon koulun ysiluokka teki aloitteen kahvi- tai kaakaoautomaatista, joka lievittäisi oppilaiden aamuista väsymystä. Tähän hyvinvointivaliokunnan puheenjohtaja Markku Pulkkanen huomautti, että nuorten pitäisi nukkua enemmän. Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Sanni-Maria Tiihonen oli automaatin kannalla vain, jos se vaikuttaisi energiajuomien kulutukseen. Hyvinvointijohtaja Ruotsalainen muistutti asian olevan oppilaskunnan asia. Esitys, että alle 16-vuotiaalle ei myytäisi energiajuomia, aiheutti salillisen hälinää.

Heinsuon aloitteelliset kiinnittivät päättäjien huomion myös ”pikkutilkin” eli  Vähä-Tiilijärven uimarannan pukukoppien ja ranta-alueen kohennukseen.

Tiihonen kiitteli Heinsuon koulun aloitetta mopoiluun tarkoitetusta alueesta, jolla voisi temppuilla ja keulia. Aloitteellisten mukaan oma aidattu alue vähentäisi kaahailua julkisen liikenteen joukossa. Kuntatekniikan päällikkö Ari Rinkinen oli huolissaan tällaisen alueen turvallisuus- ja vastuuasioista. Toiminnalle tulisi laatia selkeät säännöt ja olisi myös selvittävä muun muassa, korvaako vakuutus mahdolliset henkilöille tai mopoille tapahtuneet vahingot.

Koirapuisto, uimahalli, yhtenäiskoulu vai ei?

Monessa muussakin aloitteessa sen järjestymiseen liittyy vastuun ja vapauden monimutkaisia kysymyksiä. Hollolan nuoret aloitteentekijät olivat kuitenkin valmiita äänestyksissä ottamaan vastuuta muun muassa tapahtumien tekemisestä.

Vilkkaasti keskusteltiin myös yhtenäiskoulun huonoista puolista suhteessa erilliseen ala- tai yläkouluun, yksityisyydestä uimahallissa, koirapuiston tärkeydestä suhteessa lain säätämiin kunnan velvoitteisiin. Molemmat, niin ala- kuin yläkoululaiset toivoivat bussikatoksia, lisää bussivuoroja ja tiettyjen katuosuuksien ja valaistuksen parantamista tai paikkauksia.

Nuorisovaltuusto on paikka, jonne voi koko ajan jättää aloitteita tai informoida nuorten ja lasten asioista, joihin halutaan vaikuttaa.

Nuorivaltuuston yhteystiedot

 

 

 

Julkaistu: 01.11.2017 13.33