Lapsiparlamentista 9.10.2019 poimittua

Takaisin

Hollolan kunnanviraston valtuustosali täyttyi oppilaista, kun kunnan järjestämä lapsiparlamentti alkoi keskiviikkona 9.10.

Parlamenttiin osallistui luokkia Heinsuon, Herralan, Hälvälän, Hämeenkosken, Kalliolan, Nostavan, Paimelan, Pyhäniemen Salpakankaan ja Tiilikankaan kouluilta.

Paikalle olivat esityksiä saapuneet kuulemaan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen (koko kunnan työntekijöiden ylin esimies), hyvinvointijohtaja Matti Ruotsalainen (vastaa kunnan kouluasioista, toimii kaikkien rehtoreiden ja opettajien esimiehenä) ja elinvoimajohtaja Heli Randell (vastaa Hollolan kunnan teknisistä asioista mm. puistot- ja leikkikentät, sekä siivous- ja koulujen ruoka-asiat). Kolmatta sektoria, eli yhdistyksiä edusti Anna-Mari Pesari/4H. Kunnanvaltuutettuja paikalla edusti valtuutettu Miikka Lönnqvist. Kaikki aikuiset olivat itse aikanaan osallistuneet aktiivisesti erilaisiin kerhoihin kässäkerhosta partiolaisiin ja heillä oli niistä hyviä muistoja.

Vapaa-aikapäällikkö Marja Keisanen alusti osallistuvia nuoria, että ”Nyt on kyse osallisuudesta, olemme paikalla kaikki yhdessä vaikuttamassa kotikuntamme parhaaksi. Aiheenamme tässä lapsiparlamentissa on kerhotoiminta”. Oppilaat toivatkin rohkeasti esiin kunnan päättäjille ideoitaan, Hollolan koulujen kerhotoiminnasta.

Ideoita kerhotoiminnaksi

  • Taidepainotteisia kerhoja mm;

- askartelu, musa, näytelmä, ilmaisutaito, videoiden muokkaus, taide, kässä, kuoro, Harry Potter, maalaus, puukkokurssi, kirjoitus ja naamiaiset

  • Matemaattisiin taitoihin perustuvia kerhoja mm;

- matikka, koodaus, tekniikka ja tutkinta

  • Liikuntaan painottuvia kerhoja mm:

- leikki, retki, sisäliikunta, säbä, koris, pyörä, suunnistus, kalastus, parkour/temppu, luistelu/jääkiekko, yleisurheilu, ratsastus, futis, tennis, baletti, keppari, voimistelu, karate, skuuttaus ja metsäseikkailu

  • Muita kerhoja;

- eläinkerho, mindfullneskerho, kielikerhot myös nousivat esiin mm. enkku, ruotsi, ranska ja venäjä, shakkikerho, monitoimikerho, robo- ja legokerho sekä pehmokerho

Huoli kerhoihin pääsystä

Oppilaiden yhtenä huolen aiheena nousi esiin, että kaikki halukkaat eivät pääse osallistumaan kerhoihin. Kerhojen täyttyminen esitettiin yhdeksi syyksi. Kaikki eivät pääse haluamaansa kerhoon. Esiin nousi myös koulukuljetusten aikataulutus. Hyvinvointijohtaja Ruotsalainen saikin raikuvat aplodit, kun lupasi paneutua koulukuljetusasiaan, jotta niitä kulkisi myös klo 14-16. Näin ei kenenkään tarvitsisi olla kotona yksin, vaan voisivat olla kerhossa turvallisesti. Elinvoimajohtaja Heli Randell lupasi sparrata hyvinvointijohtajaa lupausten pitämisessä.

Äänestykset:

Parlamentissa suoritettiin äänestyksiäkin, jossa nuoret pääsivät antaman oman äänensä. Äänestyksessä käytettiin punaisia ja vihreitä lappuja.

  • Kuinka moni osallistuu johonkin kerhotoimintaan?

- Pikainen tuloslaskenta antoi tuloksen, että n. 72,4 % kertoi osallistuvansa johonkin kerhotoimintaan.

  • Miten moneen harrastukseen olisi hyvä osallistua viikossa?

- 1-2 kertaa viikossa sai 50 % äänistä ja 4 kertaa viikossa sai myös 50 % annetuista äänistä.

  • Kuinka moni on halukas menemään toiselle koululle kehoon?

- Tulos oli 50/60 Matti Nykästä lainaten, sillä muutama nosti sekä punaisen että vihreän lapun.

Hienoa asioihin paneutumista

Kunnanjohtaja Rahkonen iloitsi näkemästään asioihin paneutumisesta. Paljon tuli esiin mielenkiinnon kohteita. Tosiasia kuitenkin on, että kaikkeen ei pystytä, mutta aikuiset pyrkivät tekemään kaikkensa, että tärkeimmiksi koetut kerhot pystyttäisiin järjestämään ja että kaikki halukkaat pääsisivät haluamaansa kerhoon.

Kunnanvaltuutettu Miikka Lönnqvist nosti esiin puheenvuorossaan, että urheilulajeihin ja liikuntaan liittyvät esitykset näkyivät nousevan esiin vahvasti ehdotuksissa. Lönnqvist totesi, että rahaa tarvitaan ja on valmis pitämään esillä asioita siten, että rahoitustakin asioille löytyisi.

Vapaa-aikapäällikkö Keisanen kiitti kaikkia aktiivisuudesta ja totesi lopuksi, että meillä kaikilla paikalla olevilla aikuisilla on velvollisuus viedä näitä asioita eteenpäin.

Julkaistu: 10.10.2019 11.15