Luonnosta kuolleena löytyneet luonnonvaraiset eläimet

Asutulta alueelta kuolleena löydetyt pienikokoiset eläimet voidaan haudata tai hävittää tavallisen sekajätteen mukana. Eläimeen tai lintuun ei koskaan pidä koskea paljain käsin, vaan suojana kannattaa käyttää käsineitä tai muovipusseja. Isommista eläimistä voi ilmoittaa myös kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle, joka vastaa sen hävittämisestä.

Metsässä tai kauempana asutuksesta löydetyt kuolleet eläimet kannattaa jättää löytöpaikalle. Mikäli kyseessä on villisika, niin siitä on aina tehtävä välittömästi ilmoitus alueen kunnaneläinlääkärille ja päivystysaikana päivystävälle eläinlääkärille. Ilmoituksesta on mahdollista saada sadan euron palkkio Ruokavirastolta. Kuolleista suurpedoista ilmoitetaan paikalliselle suurpetoyhdyshenkilölle ja hirvieläimistä paikalliselle metsästysseuralle.

Ruokavirasto tarvitsee näytteeksi kuolleena löytyneitä luonnonvaraisia eläimiä kaikista lajeista. Näytteiden perusteella seurataan vakavien eläintautien esiintymistä Suomessa. Tuoreet raadot ovat parhaita näytteitä, mutta useat taudit voidaan osoittaa pilaantuneistakin eläimistä. Kuka tahansa voi lähettää löytämänsä eläimen Ruokavirastoon. Mukaan tulee liittää lähete ja kirjoittaa siihen eläinlaji, löytöpäivä ja löytöpaikka mieluiten koordinaatein (älypuhelimen karttasovelluksella tai 112-sovelluksella). Ruokavirasto maksaa näytteiden lähetyksen Matkahuollon kautta. Maksajaksi valitaan vastaanottaja. Näytteen lähettämisestä kannattaa sopia etukäteen.

Mikäli kuolleita eläimiä on runsaasti, ja on syytä epäillä tarttuvaa eläintautia, on aina otettava yhteys alueen kunnaneläinlääkäriin tai valvontaeläinlääkäriin.