Maailman vesipäivää vietetään 22.3.

Takaisin

YK:n maailman vesipäivän 2020 teemana on vesi ja ilmastonmuutos.

Vesihuolto on yhteiskunnan merkittävä perustoiminto

Vesihuolto on yhteiskunnan perustoiminto, jonka toimintavarmuus on tärkeää turvata myös esim. koronaviruksen aiheuttamassa tautiepidemiassa. Hollolan vesihuoltopalvelut toteuttaa Lahti Aqua Oy, joka noudattaa THL:n laatimia suosituksia koronaviruksen ehkäisystä sekä Suomen hallituksen antamia ohjeita. Turvatoimena mm. Lahti Aquan asiakaspalvelun tilat on suljettu ainakin 13.4. asti, mutta yhteydessä voi olla joko puhelimitse tai sähköpostilla. Lisätietoja www.lahtiaqua.fi 

Puhdas juomavesi on jokaisen ihmisen oikeus. Se ei kuitenkaan ole kaikkialla niin itsestään selvää, kuin meillä Suomessa. Hollolassa on Salpausselän harjumuodostumien ansiosta erityisen runsaat pohjavesivarat, jolloin vesihuoltolaitoksen tuottamaa talousvettä ei sen takia tarvitse säästellä. Oleellisempaa sekä ympäristön että kustannusten kannalta on esim. kuinka paljon käytät kuumaa vettä ja juotko hana- vai pullovettä.

Miten sinä voit vaikuttaa?

Pullotettujen lähde- ja makuvesien käyttö on lisääntynyt, vaikka tutkitusti suomalainen raikas hanavesi on laadukkaampaa ja sen käyttö huomattavasti ympäristöystävällisempää ja edullisempaa. Pullovesien oston sijasta kannattaa hankkia kunnollinen täytettävä vesipullo ja ottaa siihen raikasta kylmäksi valutettua hanavettä. Pese valutusvedellä vaikka kädet, koska se on tehokkain keino välttää tartuntatauteja. Vältä kuuman veden tuhlausta, koska se on kodin suurin energiasyöppö. Vuotavat hanat ja WC-pytyt kannattaa huoltaa tai vaihtaa, koska ne voivat aiheuttaa merkittävää veden hukkaa.

WC-pytty ja viemäri eivät ole roskis. Sinne kuuluvat vain ulosteet, vessapaperi ja pesuvedet. Kemikaalien laatua ja käyttöä kannattaa miettiä, mikä on oikeasti tarpeen. Tavallisetkin kuluttajakemikaalit voivat olla epäterveellistä sekä itselle sekä luonnolle, jonne kemikaalit ennemmin tai myöhemmin päätyvät mm. pesuvesien kautta. Vältä väkevien kemikaalien turhaa käyttöä esim. haitallisia kasvimyrkkyjä. Myös desinfiointiaineita tulee käyttää harkitusti. Suosi ensisijaisesti hajusteettomia ja joutsenmerkittyjä tuotteita. Hollolan talousvesi on pehmeää, jolloin pesuaineita tarvitaan vähemmän.

Lisätietoja:

Julkaistu: 16.03.2020 14.50