Maakunnassa ei toistaiseksi varmistettuja korona-tartuntoja, viisi epäilyä selvitettävänä

Takaisin


Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on parhaillaan selvitettävänä viisi epäiltyä koronavirus-tartuntaa. Varmistettuja tartuntoja ei maakunnassa toistaiseksi ole. Yksi viikonvaihteessa tutkittu näyte on todettu negatiiviseksi.

Tutkittavat henkilöt ja heidän lähipiiriään on asetettu koteihinsa eristykseen kunnes laboratorionäytteiden vastaukset saadaan. Tulosten on määrä valmistua tiistaina iltapäivään mennessä. Yhtymä ei anna henkilöiden iästä, sukupuolesta tai kotipaikasta tarkempaa tietoa yksityisyyden suojaan liittyvistä syistä. Näytteet voivat osoittautua myös negatiivisiksi. Kotikaranteeni koskee alle kymmentä henkilöä. Karanteeniin määrääminen perustuu tartuntatautilakiin.

Soita ennen hoitoon hakeutumista – puhelinpalveluun lisätty resurssia

Hyvinvointiyhtymä muistuttaa edelleen, että koronavirus-tartuntaa epäilevän ei pidä hakeutua oma-aloitteisesti hoitoon, vaan ottaa ensin puhelimitse yhteyttä joko Päivystysapuun numeroon 116 117 tai omalle terveysasemalle.

Päivystysavun resursseja on lisätty, mutta palvelu ruuhkautuu edelleen hetkittäin. Päivystysapu toimii takaisinsoitto-periaatteella: silloin kun puheluun ei ehditä heti vastaamaan, sairaanhoitaja soittaa takaisin. Takaisinsoittoaika voi venyä, koska puheluita tulee tällä hetkellä hyvin paljon.

Koronavirus-näyte otetaan potilaasta vain lääkärin arvion perusteella, ei varmuuden vuoksi. Arvio perustuu potilaan oirekuvaan sekä siihen, miten ja missä tämä on mahdollisesti virukselle altistunut.

Hyvinvointiyhtymä on avannut infosivun koronasta osoitteessa www.phhyky.fi/koronavirus. Sivulla jaetaan toimintaohjeita tartuntaa epäileville ja sille päivitetään ajantasaista tietoa. Yhtymä tiedottaa säännöllisesti tilanteesta alueellaan.

Yhtymä on varautunut eristämään yksittäisiä potilaita, ja myös hoitotarvikkeiden riittävyys on tarkistettu. Yhtymässä on hyvät valmiudet hoitaa mahdolliset tartunnan saaneet potilaat.

Neuvomme kansalaisia seuraamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedottamista ja ohjeita koronaviruksen osalta:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin:
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/usein-kysyttya-koronaviruksesta-covid-19

Lisätietoja:
infektiolääkäri Ville Lehtinen, p. 044 719 5455

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tarjoaa erikoissairaanhoidon, sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä ympäristöterveydenhuollon palveluja Päijät-Hämeessä. Edistämme alueemme asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä ihmisestä välittäen, yhdessä tehden ja rohkeasti uudistuen.

www.phhyky.fi 

Julkaistu: 03.03.2020 09.10