Maskisuositus voimassa koko Päijät-Hämeessä

Takaisin

THL:n antama kasvomaskin käyttösuositus on voimassa koko Päijät-Hämeen alueella. Kasvomaskin käyttöä suositellaan joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa.

Päijät-Hämeen alueella on todettu koronavirustartuntoja viimeisen kahden viikon aikana, joten kasvomaskin käyttösuositus on voimassa koko Päijät-Hämeen alueella. Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii, aivastaa, puhuu tai laulaa. Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön.

Päijät-Hämeessä maskia on suositeltavaa käyttää joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää. Samoin koronavirustestiin hakeutuvien henkilöiden tulisi käyttää maskia matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Myös riskialueelta Suomeen saapuville matkustajille suositellaan maskin käyttöä, kun he siirtyvät maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Maskia ei tule käyttää, jos se vaikeuttaa kohtuuttomasti hengitystä tai on muita terveyteen liittyviä syitä, jotka estävät maskin käytön. Kasvomaski ei sovellu pikkulapsille, mutta maskin ohjeiden mukainen käyttö onnistuu yli 15-vuotiailla.

Maskin käyttäminen on vapaaehtoista ja maskia voi oman harkinnan mukaan käyttää myös muissa tilanteissa.

Ensisijaiset keinot koronatartuntojen torjumiseksi ovat yhä hyvä käsi- ja yskimishygienia, kasvojen, nenän ja suun koskettelun välttäminen sekä riittävän turvaetäisyyden pito muihin henkilöihin julkisilla paikoilla liikkuessa.

Kasvomaskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti. Kasvomaskin asettaminen ja poistaminen vaatii huolellisuutta, jottei viruksella mahdollisesti tahraantunut maski aiheuta tartuntariskiä.

Kasvomaskin käyttöohje löytyy THL:n sivuilta:
Näin käytät kasvomaskia oikein, video (THL)
Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille (THL)

Kangasmaskien jakamista vähävaraisille valmistellaan

Pääsääntöisesti maskin hankkimisesta huolehtii kansalainen itse. Jotta mahdollisimman moni voi  estää tartuntoja, yhtymä yhteistyössä alueen kuntien kanssa valmistelee maskien jakamista vähävaraisille. Hyvinvointiyhtymä tulee huolehtimaan näiden maskien jakelusta Asikkalassa, Hartolassa, Hollolassa, Iitissä, Kärkölässä, Lahdessa, Myrskylässä, Orimattilassa, Padasjoella ja Pukkilassa. Heinola ja Sysmä huolehtivat itse maskijakelusta vähävaraisille omalla alueellaan.

Yhtymällä ei ole varastossa valmiina maskeja jaettavaksi heti. Kangasmaskeja on tilattu lisää tätä tarkoitusta varten. Maskien jakamisen aikataulusta ja jakopaikoista yhtymä tiedottaa erikseen.

Lisätietoja:
yhtymän infektioylilääkäri Ville Lehtinen, 044 719 5455
yhtymän perusterveydenhuollon tartuntataudeista vastaava lääkäri Jukka Majuri, 044 416 3876
Heinolan perusterveydenhuollon tartuntataudeista vastaava lääkäri Juha Saarenpää, 044 469 4331
yhtymän johtajaylilääkäri, terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Tuomo Nieminen, 050 910 5150

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tarjoaa erikoissairaanhoidon, sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä ympäristöterveydenhuollon palveluja Päijät-Hämeessä. Edistämme alueemme asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä ihmisestä välittäen, yhdessä tehden ja rohkeasti uudistuen.

www.phhyky.fi

Julkaistu: 17.08.2020 10.39