Miten hyvinvointi näkyy Hollolan koululaisten arjessa?

Kategoria: Muut uutiset Opetus
Takaisin

Lapsiparlamentissa 8.5. Herralan, Kalliolan, Pyhäniemen, Heinsuon, Salpakankaan, Nostavan, Tiilikankaan, Paimelan, Hämeenkosken alakoulujen edustus.

lapsiparlamentti8.45.2019

Hollolan kunta järjesti keskiviikkona 8.5. lapsiparlamentin, jossa kuultiin alueen koulujen alakoululaisedustustojen esitykset arjen hyvinvoinnista. Parituntisen seminaarin aikana ehdittiin käsitellä niin arjen iloja ja huolia kuin iltapäivätekemistä ilman vanhempia ja harrastuksia.

Parlamentissa alakoulujen ajatuksia olivat kuulemassa kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jarkko Niemi, kunnanjohtaja Päivi Rahkonen, elinvoimajohtaja Heli Randell, hyvinvointijohtaja Matti Ruotsalainen, hyvinvointivaliokunnan puheenjohtaja Markku Pulkkanen, elinvoimavaliokunnan puheenjohtaja Erkki Arvila, hyvinvointikoordinaattori Antti Anttonen ja tilaisuutta juontavat vapaa-aikapäällikkö Marja Keisanen ja yhteisötyöntekijä Lassi Puodinketo.

Esitystapaa vapaa poiki laulua, runoa ja videota

Parlamentin teema oli arjen hyvinvointi, josta esitystapa oli vapaa. Esimerkiksi Paimelan koulu oli valmistanut videon, Herralan ja Pyhäniemen koulu lauloivat esityksensä, Salpakangas oli tehnyt kuvakollaasin ja Tiilikankaan koulu dramatisoinut aiheen hyvinvointisalkkuun.

Tärkein on kolmen koon kokonaisuus

Hyvinvointijohtaja Matti Ruotsalainen kokosi esityksistä kolmen koon kokonaisuuden, jossa koti, koulu ja kaverit tuottavat hyvinvointia: ”Koulu on isoin kokonaisuus, mitä me tarjoamme ja pidämme kouluasiat kunnossa. Kieltämättä kuulostaa suurelta kiitokselta tämä hyväksi koettu koulutuksen taso. Myös maksuton koulu ei ole kaikkialla itsestäänselvyys, mutta meillä Suomessa on. Kiusaamisen kokemuksesta olen hiukan huolissani, se on tullut esiin nyt muutamassakin esityksessä.” 

Vaikka moni koulu nimesi yhdeksi hyvinvoinnin osaksi rajallisen ruutuajan, Ruotsalainen viestittäisi sopivasta ruutuajasta vielä erikseen koulujen kautta vanhemmille.

Perustarpeiden lisäksi kotimäellä on eläintarha

Salpakankaan koulun esityksessä nousu kodin tärkeys, myös se, että Hollolassa ei ole liikaa ruuhkaa mutta tarpeeksi kauppoja, uimahalli ja toimintaa lapsille. Kodin mäellä saattaa oikeastaan eläintarha, kun siellä on niin paljon eläimiä. Herralasta nousi turvallisuuden tunne ja muun muassa riittävä nukkuminen, jonka kunnanjohtaja Rahkonen nosti. Nostava listasi hyvinvoinnin perustarpeet liikunnan, terveellisen ruokavalion ja taidon olla oma itsensä, joka erityisesti kosketti elinvoimavaliokunnan puheenjohtaja Arvilaa: ole oma itsesi, se on kaikkein tärkeimpiä taitoja elämässä.

Leikki ja mahdollisuus vaikuttaa

Kalliolan koulun edustus nosti esiin Vesikansan hyvät harrastusmahdollisuudet, ja mielikuvitusta kehittävän runsaan leikin sekä mahdollisuuden vaikuttaa asioihin. Yhtä mieltä koulut olivat siitä, että auttaminen ja autetuksi tuleminen parantavat hyvinvointia. Kalliolassa mainittiin huolenaiheiksi globaali ilmastonmuutos, nuuskan ja huumeiden käytön, myös mopolla hurjastelun. Samat asiat aiheuttavat huolta myös nuorisotyöntekijöille, kertoi Lassi Puodinketo. Hyvinvointikoordinaattori Anttonen muistutti, että huumeiden käytön tilanteesta Hollolassa pidetään iltatilaisuus 23.5. ja että tiedon jakaminen on olennaista, jotta tilanteeseen voidaan puuttua.

Saa käydä koulua, on kerhot ja leirit, on puhdas vesi ja luonto

Tiilikankaan koulun hyvinvointisalkusta löytyi hyvä yöuni, kaksi tuntia liikuntaa päivässä, kavereita jokaiselle ihmisille, rakkautta ja turvaa tuova perhe, terveellinen ruoka – karkkia ei joka päivä. Erkki Arvila kommentoi liikunnan tärkeyttä myös lähellä hänen ikäänsä. Siihen täytyy itsensä pakottaa, myös elinvoimavaliokunnan puheenjohtajan.

Heinsuon koulu viimeisenä esittelevänä kouluna kiteytti hyvinvoinnin seuraavasti: saa käydä koulua ja saa tukea tarvittaessa, on ilmainen koulu ja koulukyydit, kerhot ja leirit, on puhdas vesi ja luonto.

Julkaistu: 09.05.2019 08.17