Ohje kirurgisen suu-nenäsuojaimen käyttöön hyvinvointiyhtymässä astuu voimaan tänään

Takaisin

Alueemme tilanne koronapandemiassa on hankaloitunut ja Lahti on epidemian kiihtymisvaiheessa. Siirrymme hyvinvointiyhtymän omassa organisaatiossa aiempaa laajempaan suu-nenäsuojaimien käyttöön alla olevan ohjeen mukaisesti. Uuteen käytäntöön siirrytään sitä mukaa kuin suojaimien logistiikka mahdollistaa. Ohje on voimassa toistaiseksi. Myös suojaimien käyttötarvetta arvioidaan pandemiatilanteen mukaisesti jatkossakin.

Kirurgisen suu-nenäsuojaimen käyttö Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä 16.11.2020 alkaen

1. Yleiset ohjeet

Ohjeen tarkoituksena on suojata potilaita ja asiakkaita sekä työntekijöitä oireettoman henkilön aiheuttamalta koronavirustartunnalta. Ensisijaisesti koronatartuntoja ehkäistään turvaväleillä ja hyvällä käsi- ja yskimishygienialla. Kaikkien yhtymän yksiköiden työntekijät ja siellä käyvä muu henkilöstö käyttävät kirurgista suu-nenäsuojainta, kun turvavälin noudattaminen ei ole mahdollista. Siten suu-nenäsuojainta käytetään lähihoidossa tai lähikontaktissa tapahtuvassa asiakastyössä sekä potilasta tutkittaessa. Mikäli tilanteita on toistuvasti päivän aikana, käytetään suojainta yhtäjaksoisesti koko työpäivän ajan, lukuun ottamatta ruoka- ja lepotaukoja. Odotus-, hoito- ja vastaanottotiloissa yli 15-vuotiaat potilaat ja asiakkaat sekä saattaja/omainen pitävät kirurgista suu-nenäsuojainta, mikäli heidän terveydentilansa sen sallii. Suojain annetaan heille, ellei se ole jo käytössä.

2. Kirurgisen suu-nenäsuojaimen käyttö

Suojain puetaan ja riisutaan huolellisesti. Kädet desinfioidaan ennen suojaimen pukemista ja sen riisumisen jälkeen. Samaa suojainta käytetään usean potilaan hoidossa alla olevan ohjeen mukaisesti, jolloin sitä ei poisteta välillä kasvoilta. Suojainta ei saa välillä laskea esim. leuan alle. Jos suojain joudutaan poistamaan, se vaihdetaan uuteen. Suojaimen voi vaihtaa, mikäli se kontaminoituu eritteillä tai on kostumisen vuoksi hankala pitää kasvoilla. Vaikka suojain kostuu, se ei menetä suojaustehoa. Suojaimia käytetään säästeliäästi. Neljä suojainta / työntekijä / 8 tunnin työvuoro on tavoiteltu kulutus.

Suojaimen käyttö:

1. Desinfioi kädet.

2. Pue kirurginen suu-nenäsuojain.

3. Desinfioi kädet.

4. Älä koskettele suojainta käytön aikana.

5. Vaihda suojain, mikäli sitä on hankala pitää kasvoilla kostumisen vuoksi.

6. Desinfioi kädet.

7. Poista kirurginen suu-nenäsuojain.

8. Desinfioi kädet suojaimen poiston jälkeen.

Muita suojaimia ei käytetä, ellei potilaan hoito tai vointi tätä edellytä. Normaalit suojainohjeet ja koronaviruspandemian suojainohjeet ovat voimassa ja tämä ohje täydentää niitä. Tämä ohje on voimassa toistaiseksi, ja sitä muutetaan pandemiatilanteen mukaan.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tarjoaa erikoissairaanhoidon, sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä ympäristöterveydenhuollon palveluja Päijät-Hämeessä. Edistämme alueemme asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä ihmisestä välittäen, yhdessä tehden ja rohkeasti uudistuen.

www.phhyky.fi

Julkaistu: 16.11.2020 14.41