Ohjeita rottien torjuntaan

Kategoria:
Takaisin

Jos asuinalueella on havaittu rottia, se viittaa siihen, että niille on ravintoa tarjolla mm. lintujen ruokintapaikoilla (maahan heitetyt ruuat) tai komposteissa.

Rotta pystyy elämään hyvin monenlaisissa ympäristöissä. Riittää kun löytyy ruokaa ja jonkinlainen suojapaikka. Rottayhteiskunnan esiintyminen voidaan havaita mm. seinustoille ilmestyneiden kaivausjälkien, ulosteiden tai jälkien perusteella. Huolehdi siisteydestä, hävitä jyrsijöiden ravintolähteet ja estä niiden pääsy rakennuksiin.

Terveydensuojeluasetuksen mukaan jätteiden keräysastiat on sijoitettava siten, ettei niistä aiheudu terveyshaittaa ja etteivät linnut ja haittaeläimet pääse niihin. Samasta asiasta määrätään myös jätehuoltomääräyksissä. Rottien torjunnassa on olennaista pitää talousjätteet ja kompostoitavat ruokajätteet rottia estävissä astioissa ja säiliöissä. Lisäksi lintujen talviruokinnassa tulisi huomioida, ettei ruokaa tulisi laittaa maahan vaan ainoastaan lintulaudoille. Asukkaiden kannattaa tarkistaa biojätekompostorin rakenteiden kunto.

Torjunnassa tärkeää naapureiden yhteistyö
Kun alueella tehdään rottahavaintoja, olisi alueen asukkaiden yhteistyö ja samanaikaisesti tehty loukutus tehokas tapa rottakannan hävittämiseksi. Kuluttajia suositellaan käyttämään ensisijaisesti loukkuja hiirien ja rottien torjuntaan. Paras keino torjua jyrsijöitä on varmistaa, ettei jyrsijöille ole ravintoa tarjolla esimerkiksi lintujen ruokintapaikoilla tai avoimissa komposteissa.

Aiemmin rottien hävitystä suositeltiin tehtäväksi maatalous- ja puutarha-alan liikkeistä myytävillä myrkyillä, mutta jyrsijämyrkyt ovat poistuneet kuluttajakäytöstä 1.3.2018. Jos jyrsijätorjunta ei onnistu kotikonstein, on turvauduttava ammattimaisen tuholaistorjujan apuun. Tuholaistorjuntayritysten yhteystiedot löytyvät esimerkiksi internetistä.

Lisätietoja
www.tukes.fi → jyrsijämyrkyt tai tuholaistorjunta
Ympäristöterveyskeskus

Julkaistu: 25.01.2019 15.22