Pääkirjastossa keskusteltiin nuuskan ja kannabiksen vaaroista ja tilanteesta Hollolassa

Kategoria: Muut uutiset
Takaisin

Hollolan kunta järjesti yhteistyössä Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:n kanssa tilaisuuden torstaina 23.5.2019 nuuskan ja kannabiksen käytön vaaroista ja käytön tilanteesta Hollolassa. Tilaisuus järjestettiin Hollolan pääkirjastossa ja oli avoin tilaisuus kaikille kuntalaisille. Tilaisuuden alussa kerrottiin nuuskan ja kannabiksen käytöstä ja niiden vaaroista sekä esiteltiin nuuskan, kannabiksen ja alkoholin käytön tilannetta Hollolassa nuorten osalta. Esityksien jälkeen käytiin vilkasta keskustelua näiden aiheiden tiimoilta.

Keskusteluista nousi esiin muun muassa seuraavanlaisia huomioita:  

  • Tilaisuuteen osallistuneiden mielestä oli erittäin hyvä asia, että lääke ja huume kannabiksen ero selvitettiin esityksissä hyvin ja selkeästi. Näitä asioita ei osata usein erottaa, kun käydään keskustelua kannabiksen käytöstä ja vaaroista.  
  • Miten nuuskasta tai kannabiksesta pitäisi puhua nuorille? Päihteistä pitää puhua realistisesti ja muistuttaa aineiden terveyshaitoista esimerkiksi niiden aiheuttama vahva riippuvuuden tunne. On myös hyvä muistaa, että aikuiset toimivat esimerkkeinä nuorille. 
  • Koska lapsi tai nuori on sopivan ikäinen, jotta päihteistä voidaan puhua? Niistä voidaan puhua heti kun lapsi osoittaa kiinnostusta päihteisiin. Keskustelu tulee käydä ikätason mukaan ja ensimmäiset keskustelut voi käydä jo alle kouluikäisen kanssa.
  • Miksi nuori käyttää päihteitä? Sosiaalinen hyväksyntä on yksi merkittävä syy päihteiden käyttöön. 
  • Poliisin näkökulma. On hyvä muistaa, että alle 18-vuotiaille tupakkatuotteiden käyttö on Suomen lain mukaan kiellettyä. Huumeiden käyttö, myynti ja välittäminen ovat lisäksi Suomen lain mukaan kiellettyä. Voimassa olevaan lainsäädäntöön voi aina vanhemmat vedota keskustellessaan päihteistä nuoren kanssa. Lisäksi Lastensuojelulaki antaa oikeuden ja velvollisuuden puuttua nuuskan, kannabiksen tai huumeiden käyttöön. Lastensuojelulain tarkoitus on suojella lasta ja ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa aikuinen. Tämä on myös yksi keino jokaisen aikuisen puuttua laittomaan nuorten päihteiden käyttöön.
  • Ohjeita vanhemmille, jos nuori jää kiinni kannabiksesta? Puhutaan laittomasta aineesta ja asiaan pitää sillä vakavuudella puuttua. Jos nuori on päättänyt huumeita kokeilla, asia on lopulta nuoren oma valinta johon aikuinen ei voi vaikuttaa. Erityisnuorityöntekijän puoleen kannattaa Hollolassa kääntyä, jos nuorelle on ongelmia kannabiksen tai muiden huumeiden kanssa. Siellä lähdetään miettimään toimenpiteitä asian ratkaisemiseksi. Erityisnuorisotyöntekijään voi olla yhteydessä myös siinä vaiheessa, kun vanhempi epäilee nuoren huumeiden käyttöä.
  • Tilaisuudeen lopussa annettiin kaikille kotitehtäväksi kertoa kotona, minkälaisia tuntemuksia tilaisuus aiheutti? 

Verkostokoordinaattori Mika Piipponen EHYT ry:n Osaamiskeskun Vahvistamosta kertomassa kannabiksesta. 

EHYT ry:n aluekoordinaattori Heli Vaija kertomassa nuuskasta. 

Tilaisuuden materiaalit:

Päihteet puhuttivat Hollolassa (lehtijuttu Hollolan Sanomat 29.5.2019) 

Nuuska (Heli Vaija, Ehyt ry)

Nuuska ja kannabis-ilta 23.5.2019 Hollola (Mika Piipponen, Osaamiskeskus Vahvistamo)

Tietoa nuuskan, kannabiksen ja alkoholin käytön tilanteesta Hollolassa (Antti Anttonen, Hollolan kunta) 

Lisätietoja,

Antti Anttonen

hyvinvointikoordinaattori

Hollolan kunta  

 

Julkaistu: 29.05.2019 10.34