Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä: Palvelu vähenee neuvoloissa ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa

Takaisin

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vähentää palveluita neuvoloiden ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollon osalta. Tavoitteena on ohjata yhtymän henkilöstöä koronaepidemian vaatimiin tehtäviin. Supistettujen palveluiden aikana erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien perheiden ja nuorien tuki turvataan.

Neuvolapalveluita vähennetään ja keskitetään

Neuvoloissa hoidetaan 30.3. alkaen pääasiassa vain raskaana olevat ja alle vuoden ikäisten lasten tarkastukset. Rokotusohjelman mukaiset rokotukset järjestetään. Lääkärintarkastukset alle 1-vuotiaille, ehkäisyneuvolassa ja äitiysneuvolassa jatkuvat normaalisti. Jo varatut leikki-ikäisten lääkärintarkastukset tehdään, ellei niitä erikseen peruta.

Avoneuvolat on suljettu ja kaikki ryhmätoiminta on peruutettu toistaiseksi. Toimintaa on keskitetty, ja neuvolapalvelua on Lahdessa Ahtialan, Keskustan, Launeen ja Mukkulan neuvoloissa. Neuvolapalvelua on myös Asikkalan, Hollolan, Iitin, Kärkölän, Nastolan, Orimattilan ja Pukkilan neuvoloissa. Hartolan, Myrskylän ja Padasjoen neuvolassa on palvelua tarvittaessa.

Neuvolan asiakasohjauksesta saa neuvontaa ja ohjausta puhelimitse sekä vastaanottoaikoja terveydenhoitajalle. Asiakasohjaus palvelee arkisin klo 8-13, numerossa 044 416 3103. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä.

Neuvolan chat palvelee äitiys- ja lastenneuvolan asiakkaita arkisin klo 11-13. Chat toimii yhtymän verkkosivujen kautta.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelut

Koronaepidemian aikana koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa huolehditaan välttämättömistä palveluista. Muutokset tulevat voimaan 6.4. Palvelu kohdennetaan päivystysluonteiseen terveydenhuoltoon. Lääkärintarkastuksia koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa pyritään jatkamaan normaalisti. Varattuja lääkäriaikoja ei ole tarpeen itse perua. Jos aikaa ei ole peruttu, se on edelleen voimassa.

Kouluterveydenhuolto
Koulujen sulun ja etäopetuksen aikana kouluterveydenhuollon palvelut on keskitetty. Kouluterveydenhuoltoa on tarjolla edelleen kaikissa kunnissa ja tarvittaessa asiakas ohjataan lähimpään toimipisteeseen.

Kouluterveydenhuollon puhelinpalvelusta saa neuvontaa ja ohjausta puhelimitse sekä keskustelu- tai vastaanottoaikoja kouluterveydenhoitajalle. Kouluterveydenhuollon puhelinpalvelu on käytössä arkisin klo 8-13, numerossa 044 416 3658. Käytössä on takaisinsoittojärjestelmä.

Omaa kouluterveydenhoitajaa ei 6.4. alkaen tavoita suoraan koululta, puhelimitse tai Wilma-viestillä.

Opiskeluterveydenhuolto
Myös opiskeluterveydenhuollon palveluita keskitetään. Palvelua on tarjolla kaikissa kunnissa, joissa on opiskeluterveydenhuoltoon kuuluvia oppilaitoksia.

Keskitetystä puhelinpalvelusta saa neuvontaa ja ohjausta puhelimitse sekä tarvittaessa vastaanottoajan terveydenhoitajalle. Vastaanottopalveluja pyritään tekemään myös etäyhteyden kautta. Puhelinpalvelu toimii numerossa 044 416 3658. Käytössä on takaisinsoittopalvelu.

Flunssaoireisena ei vastaanotolle

Vastaanotolle ei saa tulla, jos on hengitystieinfektion oireita, on tullut ulkomaanmatkalta 2 viikon sisällä tai on määrätty eristykseen tai karanteeniin.


Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tarjoaa erikoissairaanhoidon, sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä ympäristöterveydenhuollon palveluja Päijät-Hämeessä. Edistämme alueemme asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä ihmisestä välittäen, yhdessä tehden ja rohkeasti uudistuen.

www.phhyky.fi

Julkaistu: 30.03.2020 12.46