Päivi Paloranta -Suomen paras ussanmaikka

Kategoria: Opetus
Takaisin

Päivi Paloranta

Päivi Paloranta ja oppilaiden tekemät eri uskontojen symbolit. Symbolit on askarreltu kouluun tilattujen uusien iPadien suojalaatikoihin.

Teksi: Elina Hassi 

Suomen uskonnonopettajain liitto on valinnut vuoden 2019 uskonnonopettajaksi Heinsuon koulun uskonnonlehtorin Päivi Palorannan. Saamastaan tunnustuksesta Päivi sanoo ensi yllättyneensä ja sitten kovasti ilahtuneensa.

”Vuoden uskonnonopettaja palkittiin nyt kahdeksannen kerran. Seitsemän edellistä valittua ovat olleet isojen kaupunkien ja isojen lukioiden opettajia. Ensimmäisen kerran palkinnon sai maalaiskoulun ja vieläpä peruskoulun opettaja. Voimme olla tästä ylpeitä”, taustoittaa Päivi.

Uskonnonopetus muuttunut yleissivistäväksi

Päivi on opettanut Hollolassa 13 vuotta.  Sinä aikana uskonnonopetus on muuttunut paljon. ”Vuonna 2003 tuli voimaan uusi uskonnonvapauslaki, jonka myötä uskonnonopetus muuttui yleissivistäväksi oman uskonnon opettamiseksi, kun sitä aikaisemmin kutsuttiin tunnustukselliseksi opetukseksi.”

Päivi opettaa luokkia 5-9. Seitsemännen luokan opintoihin kuuluvat vieraat uskonnot, joista oppilaat ovat hyvin kiinnostuneita. ”Nykynuoret matkustelevat paljon ja näkevät erilaisia kulttuureja. Kun oppilas on lähdössä matkalle vaikkapa Intiaan tai islaminuskoiseen maahan, kehotan häntä tarkkailemaan tiettyjä asioita, esimerkiksi rukoushetkiä, paikallisen uskonnon harjoittamisessa. Yleensä he tekevätkin mielenkiintoisia havaintoja. Vieraiden uskontojen opetus on asennekasvatusta, joka lisää suvaitsevaisuutta. Oppilaalle on antoisaa, kun hän huomaa, että suvaitsevaisuus ei ole häneltä itseltään pois.”

Yllättäen luterilaisuus vaikein opetettava

Kristinuskon eri muotoja Päivi opettaa vasta 8. luokkalaisille. ”Se on oikein hyvä järjestys. Vieraiden uskontojen tuntemus antaa taustaa, jolle voi peilata omaa uskontoaan. Yllättäen luterilaisuus on vaikein opetettava”, nauraa Päivi ja arvelee sen johtuvan siitä, että luterilaisuus ympäröi meitä joka päivä ja on siten liian lähellä.

Päivi opettaa myös elämänhallintaa ja sosiaalisia taitoja, joka on uusimman eli vuoden 2014 opetussuunnitelman mukainen oppiaine. ”Opetus perustuu oppilaiden osallistamiseen. Oppituntien sisältöä luodaan ja suunnitellaan yhdessä. Hollolassa on hienoja nuoria, joita on ilo opettaa.”

On helppo uskoa, että Heinsuon koulun oppilailla on Suomen paras ussanmaikka.

 

Julkaistu: 08.02.2019 09.45