PHHYKY: Alaikäisten mielenterveyden häiriöihin päästään pian puuttumaan varhaisemmin

Takaisin

Hyvinvointiyhtymä pystyy pian tarjoamaan apua alaikäisten mielenterveyden häiriöihin varhaisemmassa vaiheessa. Yhtymässä on puolen vuoden ajan valmisteltu uudenlaista palvelumallia, jolla lasten ja nuorten mielenterveyden häiriöihin saa helposti ja nopeasti apua. 

Uudella toimintatavalla asiakkaan huolet otetaan kerralla haltuun. Asiakas saa näin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa käyttöönsä laajan asiantuntijoiden osaamisen.  

Uusi malli otetaan käyttöön lokakuun alusta lähtien. Tuolloin Päijät-Hämeen lapsia ja nuoria perheineen palvellaan yhtenäisellä tavalla lapsen odotusajasta täysi-ikäisyyteen saakka. Alkusyksyn aikana hiotaan vielä palvelumallin yksityiskohtia, kuten yhteistyökäytäntöjä sidosryhmien kanssa.

Palveluja tuottavan yksikön työntekijöiden työtilat tulevat olemaan Lahden perhekeskuksessa, jonka toimitilat saadaan käyttöön kokonaisuudessaan ensi huhtikuussa. Työntekijät jalkautuvat myös kentälle.

- Kysyimme asiakkailta, missä on kehitettävää. Asiakkaat vastasivat, että työntekijöiden pysyvyys on tärkeää ja nopea avunsaanti. Uudessa mallissa vähintään yksi tuttu työntekijä säilyy asiakkaalla, vaikka apuna voikin olla laajempi joukko asiantuntijoita, kertoo lasten- ja nuorten hyvinvoinnin tulosyksikköpäällikkö Niina Viholainen.

Kehittämistyössä henkilöstön rooli on ollut merkittävä. Alaikäisten mielenterveyspalvelujen kehittäminen on koettu yhdeksi tärkeimmistä keinoista tukea päijäthämäläisiä lapsia ja nuoria ja estää syrjäytymistä. Uusi palvelumalli on osa yhtymän muutosohjelmaa.

www.phhyky.fi

Julkaistu: 01.07.2020 14.44