Ravintola Kunnantupa

Ravintola Kunnantuvan yritystarina

Omistaja Kristiina Laitinen kertoo: 

Unelmani omasta yrityksestä toteutui 1.7. 1984.  Olin pitkään etsinyt yritykselleni omaa paikkaa, pohjustanut sitä käymällä kokki, tarjoilija sekä yrityspuolen kouluja. Monipuolisen työkokemuksen sai kun työskentelin ensin Steiner koulun keittäjänä Lahdessa, siirtyen siitä sitten Messilään leipuriksi muutamaksi vuodeksi ja pitihän sitä innokkaana työntekijänä vielä vapaa-aikana olla Hanhenjalassa pizzoja tekemässä.  Olin kuitenkin mielestäni elämäni antoisimmassa työpaikassa Hotelli Mustassa Kissassa lahdessa kun työskentelin kokkina siellä. Kun tieto omasta yrityspaikasta Hollolasta tavoitti minut, niin päätin alkaa yrittämisen Hollolan vanhalla Kunnantuvalla. 

Hollolan vanha punainen hirsinen Kunnantupa oli Hollolan kunnan toimesta päätetty kunnostaa ja remontoida lattiasta kattoon. Remontin jälkeen siitä oli kuoriutunut esiin upea vanhoja hirsirakentamisen perinteitä noudattava maalaistupa, eikä vanhasta kirkonseudun neuvolasta ja Hollituvasta ollut enää jäljellä kuin vanhat muistot.   

Kun kun sain vihdoin käyttööni punaisen vanhan Kunnantuvan, niin sain muovata siitä oman näkemykseni mukaisen maalaishenkisen kokonaisuuden ja laittaa kaiken maalaiskodista omaksumani tiedon asiakkaille näkyville. Vanhat maalaisperinteet ovat aina kiinnostaneet minua ja nyt oli hyvä aika antaa harrasteeni näkyä myös ulospäin Vanhassa kunnantuvassa. Ruoka, jota ravintola tarjoili juhlissa ja viikonloppuisin, oli perinteistä hollolalaista pitoruokaa. arkena tarjolla oli kunnon kotiruokaa. Kahvipöydässä tarjolla oli setsemänsortin tarjottavat kuten maalla tapana on ollut. 

Aloitin ensin ravintolatoiminnan kahvilana, silloin oli alkoholi tarjoilua vaikea saada paikan entisen maineen vuoksi ., mutta en antanut periksi, vaan Vuosien kuluessa taistelin alkoholi oikeudet paikalle, mutta näyttöä se vaati paljon virkamiehille. 

Järjestimme myös paljon perhe- ja yritystilaisuuksia, arkisen toiminnan lisäksi, sekä myös pitopalvelua Hollolalaisille asiakkaille. Tarjoilupisteitä oli myös Hentilän talomuseolla ja Sarvikuutissa Hollolassa. Kesällä v. 1997 kehitin uuden tarjoilukokonaisuuden Hollolan keskiaikatapahtumaa varten ja siitä kehittyi ohjelmallinen 3 tuntia kestävä ruokailun sisältämä keskiaika-ilta, joka sai mainetta ympäri Suomen ruunsaine ruoka tarjoiluineen.

Oli puulaidat alustoina, puukot, saviastiat , mahtavat maukkaat perinne ruuat, kynttilän valoa, vanhan hirsirakennuksen tunnelmaa. Pukeuduttiin keskiaikaisesti ja kynttilän valossa touhuttiin ja ehkä välillä vahän tanssittiinkin orkesterin soittaessa ja pidettiin malja puheita. 

Kun 20 v. tuli täyteen Vanhassa kunnantuvassa niin v. 2004 oli mielestäni hyvä aika aloittaa uutta yritystoimintaa Hollolassa , siis uusi unelma alkoi näkyä horisontissa. Minulla oli omat uudet tilat kirkon vierestä ja uudeksi nimeksi tuli Ravintola Kunnantupa. Ravintola Kunnantupa toimii nyt omistamassani omakotitalossa, jossa olen myös asunut. Tilat remontoitiin ravintola toimintaa vastaavaksi. Tuli uusi keittiö, ajanmukaiset asiakas- ja saunatilat.

Kunnantuvassa ruoka tarjoilu on perinteistä Hollolalaista perinneruokaa kuten oli aikaisemminkin ollut. Tarjolla on maittavaa  lihaa, kalaa ja salaattia. Kahvin kanssa on kakkua ja tuoretta itseleivottua  pullaa. Tiloja vuokrataan myös yksitystilaisuuksiin: häihin, ristiäisiin ja syntymäpäiviin jne. Ravintola Kunnantupa on kodinomainen 80 hengen ravintola Kapatuosian Linnavuoren rinteellä Hollolan kirkolla.

Hienoa, että olen saanut toimia unelma ammatissani nyt 37 vuotta. Kokenut ilot ja surut yhdessä asiakkaitteni kanssa .Kuulla paljon vanhoja tarinoita paikallisilta ihmisiltä Hollolasta, sekä myös jakaa Hollola tietoutta muille. 

Tervetuloa kaikki syömään vatsat täyteen Kunnantuvalle vauvasta vaariin !

Ajo-ohjeet:
Meille on helppo tulla! Sijaitsemme Hollolan kirkolta Parinpellontietä noin 150 metriä eteenpäin. Museorakennuksen jälkeen oikealla on tienviitta osoittamassa kohti ravintolaamme.

 Ravintola Kunnantupa

Ravintola Kunnantupa sisältä

Linkit: Ravintola Kunnantupa

           Video Kunnantupa

Kristiina Laitinen