Ravintola ruokkii ja valmentaa

Kategoria: Muut uutiset
Takaisin

Sami Saarinen kaataa Salpauksen ohjaavalle opettajalle Airi Aikiolle lisää kahvia. Saarisen työllisyyspolku kulki henkilöstöravintolasta koulunpenkille. Kovasti motivoitunut mies opiskelee nyt kokiksi

Sami Saarinen kaataa Salpauksen ohjaavalle opettajalle Airi Aikiolle lisää kahvia. Saarisen työllisyyspolku kulki henkilöstöravintolasta koulunpenkille. Kovasti motivoitunut mies opiskelee nyt kokiksi koulutuskeskus Salpauksessa.

Ravintola ruokkii ja valmentaa

Heinäkuun viimeisellä viikolla 2015 seitsemän toisilleen tuntematonta ihmistä tapaa avatakseen henkilöstöravintolan. Kaksi heistä on valmentajia ja kaksi kuntouttavan työtoiminnan asiakasta ja kaksi aloittamassa työkokeilua.

Elokuussa ravintola alkoi valmistaa noin kuuttakymmentä lounasta, sen lisäksi aamupalaa, iltapäiväkahveja ja tilaustarjoiluja.

”Olihan se aika kaaosta”, toteaa Sami Saarinen nyt.  Hän oli yksi niistä, joka tuolloin otti ensiaskeleita työllistymisen polulla haaveenaan jokin, joka kenties oli jo unohtumassa. Syksyllä 2017 hän palaa kunnanvirastolle valmentajansa Pia Eskolan tiukkaan halausotteeseen Koulutuskeskus Salpauksen penkiltä, jossa mies huippumotivoituneena opiskelee aikuiskoulutuksessa kokiksi.

Silmät joka paikassa

Pia Eskola taas haki valmentajaksi suurtalouskeittiöpuolelta.

”No ei se nyt ihan kaaosta ollut, mutta sanoisin, että henkilökunta on vetänyt sanojaan takaisin epäiltyään, miten homma saadaan toimimaan, koska ammattilaisia ei ollut”, Eskola viittaa vuosiin, jona aikana poikkeuksellinen konsepti on onnistunut vakuuttamaan niin ruokailevat kuin valmennettavat asiakkaansa. Eskolan mielestä kiireisessä arjessa ruoanvalmistus ja valmennustyö ovat sekä antoisaa että haastavaa työtä:

”Koska tulijoilla ei ole keittiöalan kokemusta, silmät pitää olla joka paikassa. Kielimuuri saattaa haastaa. Silti kahden vuoden aikana vain yksi on keskeyttänyt valmennuksen. Muut ovat olleet koko ajan, ja toiset lähtevät itkien, koska eivät haluaisi jättää työpaikkaansa. Jonkin sortin äiti minä olenkin, saatan muistuttaa jopa nukkumaanmenoajoista.”

Sami Saarinenkin viihtyi valmennuksessa:

”Pääsin tekemään sitä mitä halusin ja näyttämään omat taitoni. Luulen, että ilman ravintolaa pelaisin edelleen yöt ja nukkuisin päivät.”

 Koulutuksen uusi aika

Henkilöstöravintola tekee tarvittaessa yhteistyötä koulutuskeskus Salpauksen kanssa. Ohjaava opettaja Airi Aikio tietää että ravintola-ala vaatii ammattitaidon lisäksi täsmällisyyttä ja stressinsietokykyä. Itse asiassa niin valmentaja kuin opettaja epäilivät aluksi Saarisen soveltuvuutta hektiselle alalla, mikä Sami Saarisen täytyi käytännön arjessa todistaa.

Koska Hollolan kunnan työllisyyspalvelut tarjoaa yksilöllistä ja asiakkaan koko kehityskaaren huomioivaa tukea, annettiin motivoituneen Saarisen ottaa kaikki alasta irti.  Aluksi Saarinen oli ravintolassa kuntouttavan työtoiminnan asiakkaana, sitten työkokeilussa ja lopuksi palkkatuetussa työsuhteessa.

Vuoden 2017 alusta henkilöstöravintolassa aloitti uutena valmentajana Hilkka Wahlström, joka on toiminut alalla 30 vuotta Salpauksen opettajana. Hilkka on tuonut valmennukseen vahvan kouluttautumisen näkökulman ja pystyy kannustamaan opiskelemaan lähteviä, ja ohjeistamaan heitä koulutukseen hakeutumista  varten, kuten Sami Saaristakin.”

Nyt taas Salpauksessa Saarinen on sielläkin halunnut käydä kaikki kurssit. Airi Aikio kertoo kouluarjen muuttuneen entistä käytännönläheisemmäksi.

”Henkilökohtaiset opintopolut, käytännönläheinen opetus oppilaitoksen eri ravintoloissa ja keittiössä, tukitoimet ja entistä tasa-arvoisempi opiskelijan ja opettajan välinen suhde ovat aikuisopetuksessa keskeisiä. Aikuinen saattaa ajatella opintojen alussa, että opinkohan ja pystynköhän enää. Pelon taustalla saattaa olla oppimisvaikeuksia, huonoja muistoja kouluajoilta tai pitkä aika aikaisemmista opinnoista. Lohdutan sanomalla, että kaikista tuntuu samalta ja onkin ihana huomata, että pelko pääosin turhaa.”

 

Pia Eskola on kunnanviraston henkilöstöravintolassa kaikkien tuttu ja vastaa myös työnhakijoiden valmennuksesta. Arki on haastavaa ja antoisaa.

FAKTAT

Hollolan kunnan henkilöstöravintola toimii työttömien työnhakijoiden valmennuspaikkana.

  • Ravintolassa työskentelee kaksi valmentajaa, ja kuudesta kahdeksaan valmennettavaa.
  • Konseptille oli tilaus, kun 2015 yksityinen ravintolayrittäjä irtisanoi sopimuksensa kunnan kanssa. Konseptin kehitti työhönkuntoutuksen silloinen esimies Tiina Valonen, Peruspalvelukeskus Oivasta
  • Työllisyyspalveluiden asiakaspolku voi alkaa kuntouttavan työtoiminnan tai työkokeilun kautta ja voi jatkua palkkatuettuna työnä. Asiakkaat ovat koko prosessin ajan valmennettavana, ja työtehtävät lisääntyvät ja monipuolistuvat jokaisen henkilökohtaisten valmiuksien mukaan. Asiakaspolku voi kestää yhdestä kuukaudesta vuoteen, jopa pidempään jos asiakas on aloittanut kuntouttavassa työtoiminnassa.
  • Valmentajat pyrkivät saamaan joka asiakkaalle hänelle sopivan jatkopolun, joko koulutukseen tai suoraan työelämään. Opiskelemaan mielivien asiakkaiden kanssa tehdään yhteistyötä Koulutuskeskus Salpauksen kanssa.
  • Tavoite on henkilökohtaisen valmennuksen myötä kannustaa, valmentaa ja kouluttaa pitkällä ja joskus lyhyelläkin tähtäimellä kohti työelämää. Ravintolassa henkilökohtainen kohtaaminen on merkityksellistä, samalla kun tehdään aidosti oikeaa työtä, oikein menetelmin ja oikeilla laitteilla.
Julkaistu: 29.10.2017 13.11