Eläinten rekisteröinti

Viimeksi päivitetty: 15.04.2024

Eläintenpitäjäksi rekisteröityminen / eläinten pitopaikka

Eläintenpitäjillä on velvollisuus rekisteröityä ja perustaa rekisteriin eläinten pitopaikka.

Jos pidät jotain alla luetelluista eläimistä, sinun tulee rekisteröityä eläintenpitäjäksi riippumatta eläinten määrästä tai niiden käyttötarkoituksesta:

  • nautaeläimet
  • sikaeläimet (myös minisiat)
  • lampaat
  • vuohet
  • siipikarja
  • hevoseläimet
  • kameli- ja hirvieläimet (paitsi poro)
  • turkiseläimet
  • kalat, äyriäiset ja nilviäiset (paitsi koriste-eläimet)
  • mehiläiset ja kimalaiset.
Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteri Ruokavirasto , avautuu uuteen välilehteen

Rekisteröityminen eläintenpitäjäksi tehdään oman kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Samassa yhteydessä perustetaan rekisteriin pitopaikka siihen maantieteelliseen paikkaan, jossa eläimiä pidetään.

Maaseutuviranomaiset avustavat tarvittaessa lomakkeiden etsinnässä ja täyttämisessä.

Maaseutuviranomaisen yhteystiedot:

Maaseutuviranomainen Asikkala/Päijät-Häme , avautuu uuteen välilehteen Maaseutuviranomainen Orimattila/Iitti , avautuu uuteen välilehteen

Lisätietoa ja tarvittavat lomakkeet löytyvät Ruokaviraston sivuilta.

Eläinten rekisteröiminen

Hevoset: Suomen Hippos , avautuu uuteen välilehteen Lampaat ja vuohet: Lammas- ja vuohirekisteri Ruokavirasto , avautuu uuteen välilehteen Naudat: Nautarekisteri Ruokavirasto , avautuu uuteen välilehteen Siat: Sikarekisteri Ruokavirasto , avautuu uuteen välilehteen Kalat: Vesiviljelyrekisteri Ruokavirasto , avautuu uuteen välilehteen Koirat: Ruokaviraston koirarekisteri , avautuu uuteen välilehteen

Koirat pitää rekisteröidä Ruokaviraston uuteen koirarekisteriin vuoden 2023 aikana. Pennut pitää rekisteröidä viimeistään 3 kuukauden ikäisinä. Koiran haltijan tulee rekisteröidä koiransa Ruokaviraston rekisteriin, vaikka se olisi jo aiemmin rekisteröity esimerkiksi Kennelliittoon. Rekisteröinti maksaa sähköisen asioinnin kautta 10 euroa. Hinta on 19 euroa koiralta, jos rekisteröinnin tai haltijan vaihdoksen tekee paperilomakkeella tai sähköpostitse.

Kissat: Kissoilla ei ole vielä rekisteröintipakkoa, mutta niillekin olisi hyvä laittaa mikrosiru ja rekisteröidä tiedot johonkin rekisteriin, esim. Kissaliitto tai Turvasiru. Mikrosirussa on vain numerosarja, joten rekisteriin ilmoitetaan kyseiseen numerosarjaan liittyvät tiedot omistajasta ja yhteystiedot.

Rekistereistä ei luovuteta yhteystietoja eläinten löytäjälle, vaan omistajalle lähtee ilmoitus talteen otetusta eläimestä.