Ruoka- ja siivouspalvelujen iso muutos

Kategoria: Muut uutiset
Takaisin

Sanna Merikajo

Sanna Merikajon työnkuva laajeni ruoka- ja siivouspalveluiden muutoksessa yhdistelmätyöksi.


Palvelupäällikkö Helena Simolin on vienyt läpi ison muutoksen Hollolan kunnan ruoka- ja siivouspalveluihin 2017-2018.  Toiminta pysyi kunnallisena, ja syksy 2017 valmisteltiin muutosta 57 hengen isossa yksikössä, jonka vastuulla on sekä tasokkaan ruuan valmistus, jakelu että kunnan kiinteistöjen siistiminen muun muassa kouluissa, päiväkodeissa, kirjastossa, virastossa ja uima- ja jäähallissa. 1.1.2018 alkoi uusi arki.

Työntekijöiden ammatinkuva laajeni muutoksessa yhdistelmätyöksi ruoka- ja siivouspalvelua. Tavaraa alettiin tilata suoraan tukustakin keskuskeittiön sijaan, ruuan kylmävalmistus tuli uutena ja ruuan kuljetustahti harveni päivittäisestä kolmeen kertaan viikossa. Työasut yhtenäistettiin. Yhdistelmätyön tueksi räätälöitiin oppisopimuskoulutus koulutuskeskus Salpauksen kautta.

Salpakankaan koulurinne ruuan valmistuksen keskiössä

Muutoksen seurauksena poistui kymmenen henkilötyövuotta. Nyt ruuan valmistuksen keskiössä on Salpakankaan koulurinne, jossa kahdeksan työntekijää valmistaa lounasta 2 300 lapselle ja aikuiselle. Salpakankaan koulussa aterioi noin 900 ruokailijaa ja loput toimitetaan Hollolan 12 kouluun tai päiväkotiin. 

Palveluesimies Henna Tommola toteaakin, että vuodenvaihde Salpakankaan koulurinteellä oli kyllä jännittävä. Paljon on muuttunut 30 vuodessa, sanoo pitkäaikainen Salpakankaan koulurinteen kokki Sirkku Torvasti:

”Ennen kuorittiin perunatkin, nyt melkein kaikki on esikäsiteltyä. Muutokseen voi aina varautua, mutta vasta käytännössä pystyy hahmottamaan miten asiat toimivat. Alkuun muutos oli haasteellista. Paljon on muuttunut, mutta edelleen pidän työstäni. Ruokalista on kaikkein tärkein, ja siihen pystymme myös itse vaikuttamaan”, Torvasti kertoo.

Nyt keittiö on laajalti automatisoitu sekoittavista padoista ja yhdistelmäuuneista aina omavalvontalukijaan, kylmälaitteiden valvontaan ja tietokonepäätteeltä tulostettavaan reseptiikkaan. 

Keittiön uusi toimintamalli rakennettiin yhteistyössä konsultin kanssa. Keittiössä dieettikokkina työskentelevä Anne Jääskeläinen teki suurkeittiön toiminnasta opinnäytetyön, minkä mukaan muutos on aika lailla toteutettu.  Tavoite että pikkupiltit Hollolassa saavat vastuullisesti tuotettua tasalaatuista ja herkullista ruokaa, on toteutunut. Parhaimpia ovat kuulemma tortillapäivät.

Hälvälässä kaivettiin muutoksesta myönteinen

Palveluvastaava Sanna Merikajon ammatti Hälvälän koululla laventui muutoksessa siivoukseen.

”Muutos oli hyvä, sillä olin jo hiukan urautumassa. Näin löysin uuden puolen työhön ja pääsin koettelemaan ammattitaitoani”, Merikajo kehaisee. Nyt Merikajon työpäivä alkaa Salpakankaan Koulurinteellä, jossa hän hoitaa ruoan lähettämistä palvelukeittiöille.”

Siitä Merikajo siirtyy yhdeksäksi Hälvälään, jossa hän ravitsee 140 lounaantarpeista. Iltapäivä on omistettu kiinteistön ylläpitosiivoukselle. Siivousalan koulutuksessa Merikajo innostui monesta, muun muassa mikrokuitupyyhkeen kahdeksasta eri pinnasta:

”Minusta kumpikaan työ ei ole toista helpompaa. Esimerkiksi pesuaineiden annostelu ja siivousvälineiden käyttö ovat todella tarkkaa työtä. Hyvää on ollut, että minulla on ollut asiantuntijana vapaus muuttaa systeemiä”, Merikajo kuvailee. 

Teksti: Pilvi Kallio-Meriläinen

kuva: Janita Juselius

 

Julkaistu: 19.04.2018 12.44