Sopivasti kapinahenkeä ja kauniita säveliä

Kategoria: Muut uutiset
Takaisin

Järjestyksessä viides Vanhustenviikon juhla 9.10.2018 keräsi Sovituksenkirkon täyteen väkeä Hollolasta, Hämeenkoskelta, Kärkölästä, Padasjoelta ja Kuhmoisista.

Vappu Taipale

Iloa toimeliaisuudesta -teemaisessa Vanhustenviikon juhlassa kuultiin muun musdds Anja Hiidenheimon huilumusiikkia ja Kaarina Lanttan ja Eeva-Liisa Perkiön runonlausuntaa. Tilaisuuden juonsi Hollolan vanhus- ja vammaisneuvoston puheenjohtaja Katriina Haapakangas. Puheenjohtaja arvioi aloitussanoissa, että juhlassa oli enemmän väkeä kuin aiemmissa juhlissa. Kahvit oli varattu 250 hengelle.

Saa vaatia


Päivän juhlapuhujaksi oli kutsuttu professori, lääketieteen tohtori Vappu Taipale, joka tunnetaan kirjailijana, sosiaali- ja terveysministerinä ja muun muassa Stakesin johtajana. Sekä Taipale että kunnan tervehdyksen esittänyt kunnanhallituksen puheenjohtaja Kristiina Hämäläinen pitivät ihmiskunnan ikääntymistä suurena voittona, mikä tarkoittaa että koulutuksen ja terveydenhuollon paranemisen myötä olemme voittaneet monet sairaudet. Pientä kapinahenkeä oli molempien puheissa: ikäihminen saa vaatia parempaa palvelua, parempaa älypuhelimen käytettävyyttä ja apuvälineitä liikkumiseen.

Liity, anna, opi, harrasta, naura

”Pitäkää varanne, jos joku sanoo, että olemme kestävyysvaje. Me olemme kestävyystae!” huudahti Taipale ponnekkaasti. 78-vuotias Taipale esitteli elävästi omat viisi valttikorttiaan ikääntymisen käsittelyssä: Liity, anna, opi, harrasta ja naura. Hän myös kertoi Vanhustyön keskusliiton tutkimuksesta ikäihmisten tietokoneen käytöstä, jonka keskusliitto teki, koska kukaan muu ei asiaa ikääntyneiltä kysy.

”Oletteko huomanneet, että meiltähän ei enää kysytä asioita? No me menimme tutkimustulosten kanssa nuoren korean pankkimiehen puheille ja kysyimme, että mitä aiotte tehdä — vain puolitoista prosenttia yli 70-vuotiaista käyttää konetta pankkiasioiden hoitoon? Tämä nuori mies vastasi, että no, sehän on väistyvä ongelma. Mitä!? Me emme ole väistyvä ongelma, me olemme ja pysymme täällä!” innosti Taipale yleisöä.

Ikääntyminen otettu tehtäväksi Hollolassa

Kristiina Hämäläinen tervehti ikärikkaita samoin teemoin ja mainitsi, että Hollolassa ikääntyvän väestön antama tehtävä kunnalle on otettu vakavasti.

”14 miljoonan hyvinvointiasema on ääriharvinaisuus kunnan omana investointina. Terveysyhtiö Attendon yli 10 miljoonan seniorikampus vie Hollolan kehityksen kärkeen”, Hämäläinen sanoi.

Juhlan järjestivä Hollolan vanhus- ja vammaisneuvosto ja Hollolan seurakunta.

Vappu Taipale naurattaa juhlayleisöä Sovituksenkirkossa 9.10.2018.

Julkaistu: 10.10.2018 15.49