Sote-kaatui – kaikki jatkuu ennallaan ?

Muutama päivä on nyt sulateltu tietoa, joka käytännössä on ollut kohtuullisen selvää jo viime kesästä lähtien; sote-uudistus kaatui. Monenlaisia tuntoja on ilmoille päässyt; yksittäiset kansalaiset ovat tuntuneet olevan helpottuneita, valtakunnan tasolta on vakuuteltu, että kaikki palvelut pelaa edelleen – kuin ennenkin ? Mikä siis muuttui ?

Käytännössä puhallettu ilmapallo poksautettiin neulalla. Riekaleet levisivät pitkin seiniä. Koko se kupla, missä vuosi kausia on odoteltu ja sinnitelty ratkaisua, hävisi. Jäljelle jäi kuntien raadollinen vastuu laukkaavasta kulukehityksestä samaan aikaan, kun veronmaksajat pakkautuvat kolmeen kaupunkikeskukseen.

Käytännössä tämä tarkoittaa kymmenien – todennäköisesti satojen kuntien- osalta negatiivista verorahoituksen kehitystä, samaan aikaan, kun sote-menot laukkaavat 3-4 % vuosikasvulla. Käytännössä tasapainoisen talouden vaatimukset ajavat kunnat repimään säästöjä lasten (päivähoito ja koulut) ”selkänahasta”. Kovin kauaa ei tarvitse keskittyä hoitajamitoitusongelmiin – voidaan siirtyä haastattelemaan ja kuvaamaan massaopetusryhmiä peruskouluihin ?

Luottamus poliittiseen päätöksentekoon hävisi kerralla. Mihinkään ”tulossa on” malliin ei kunnissa enää tulla luottaman, vaan odotellaan viimeiseen käsittelyyn saakka, ennen kuin tikkua ristiin laitetaan.

Jos solidaarisuus hävisi suhteessa valtioon, hävisi se myös kuntien väliltä; on helppo huudella satojamiljoonia euroja ylijäämää tekevästä norsunluutornista, että ”odotellaan”. Kaikki kommentit vain pahentavat asetelmaa ja kärjistävät vastakkainasettelua.

Kaikkeen liikkuvaan ollaan valmiita tarttumaan - myös lyhytnäköisiä ratkaisuja kunnissa tullaan tekemään varmasti ja runsaasti. Enää tuskin suostutaan siihen, että on ok, että kuntien kädet pidetään sidottuna ja heitetään kylmään veteen odottelemaan. Kunnallisen itsehallinnon rajat tullaan testaamaan.

Myös perustuslakivaliokunnan klausuulit kuntien riittävästä rahoituksesta tullaan testaamaan EU:ta myöten. Kun kuntien ”ruumiinavaus” suoritetaan, todennäköistä on, että rahoitusvajeen osalta puhutaan enemmänkin miljardista kuin sadoista miljoonista. Samalla heitetään kuperkeikkaa valtionvelalla ja rahoitustasapainolla.

Maailma näyttää tänään todella toisenlaiselle kuin vielä viime viikolla. Jos eilen olisi selvitty pelkästään sote-uudistuksella, nyt näyttää sille, että vaikeuskerroin on potenssiin kaksi: puhutaan jo hyvinvointivaltion uudelleenmäärittelystä eli siitä, miten uusi tasapaino kyetään ylipäätä hakemaan ja toteuttamaan. Toimintaympäristön haasteet laukkaavat nyt sitä vauhtia, että soten ratkaisu ei enää anna vastauksia- kuin vääriin kysymyksiin.

 

Hollolassa 12. maaliskuuta 2019

 

Päivi Rahkonen

Kunnanjohtaja

Julkaistu: 12.03.2019 16.24