Soteuudistus sinetöitiin

Juhannuksen viettoon käydään tänä vuonna historiallisissa tunnelmissa; yli vuosikymmenen ajan valmistelussa ollut sote-lainsäädäntö hyväksyttiin luvuin 105-77 eilen eduskunnassa.

Sote-palvelujen saatavuus on erilaisten poliittisten pelien ajan nitkutellut ongelmissa, synnyttänyt osaltaan erilaisia jännitteitä ja vahvistanut entisestään vastakkainasettelua suurten kaupunkiseutujen ja muun maan välille. Epäselväksi on jäänyt, onko vastustuksen tavoitteena ollut piittaamattomuus epätasa-arvoisen rahoituspohjan aiheuttamista ongelmista vai omassa kuplassa elämisen sokeudesta. Hyvinvointivaltion ydinpalvelujen alasajossa on kyse fundamenteista ja legimiteetistä, joita ei voi ohittaa olan kohtautuksella Seuraukset näkyvät kärjistyneenä polarisoitumisena eri tasoilla ja asioissa. Loppujen lopuksi niin makaamme kuin petaamme.

Soten ongelmat eivät tule ratkaistua nyt tehdyllä päätöksellä. Kustannusten kasvupaineet ovat suuria ja rajoitteita on vähän. Lähestymme julkisen talouden peruskysymyksiä: kysyntä kasvaa niin kauan kuin rahoittajana on kolmas osapuoli, palvelualaa ei voida koneistaa ja vaatimustaso kasvaa yleisen yhteiskuntakehityksen kanssa samassa tahdissa, myös erityisen kalliiden hoitojen osalta. Hyvinvointivaltion rahoitus on suurissa ongelmissa 0-kasvun olosuhteissa. Emme kuitenkaan kykene käsittelemään ydinkysymystä ennen kuin käännämme rahoituksen tasaamiskortin ensin pöytään. Tämän jälkeen ongelmia ei voida lakaista yksittäisten alueiden päänsäryksi.

Päijät-Hämeessä on laskettu jo 2010-luvulla, että sote-uudistuksen osalta ainoa epäselvä asia on ollut vuosiluku. Alueen realiteetit eli heikko kokonaisrahoituspohja on kärjistänyt ongelmia vuodesta toiseen. Hyvinvointialue ei tuo suurtakaan helpotusta tilanteeseen. Palvelujen kokoamistyötä on tehty nyt jo viidettä vuotta. Matka on kesken, mutta tehdyllä työllä olemme ottaneet paalupaikan hyvinvointialueiden toteuttamiseen. Perustyö on jo tehty. Pystymme pureutumaan todellisiin ongelmiin rakenteiden ja järjestelmien rakentamisen sijaan. Tästä on hyvä jatkaa.

 

Hollolassa 24. kesäkuuta 2021

 

Päivi Rahkonen

Kunnanjohtaja

Julkaistu: 24.06.2021 14.12