Tänään käynnistyi Lahden eteläinen kehätie

Hollola on odottanut Lahden eteläistä kehätietä yli 40 vuotta. Usko ja toivo ei ole matkan varrella hiipunut, vaikka koetus on ollut kovaa, etenkin kun valtateiden läpileikkaavat isot taajamat ovat ratkaisunsa saaneet jo aikoja sitten.

Odotusajalta on jouduttu maksamaan kovaa hintaa rakennettuina alikulkuina ja menetettyinä mahdollisuuksina, viimeisimpänä Hollolan osalta Citymarket, koska valtatie vetokyky liikennevirralle ei laskelmien mukaan ollut riittävä. Odotusaikana on jouduttu myös karsimaan tiesuunnitelmaa: nelikaistainen on vaihtunut kaksikaistaiseksi Hollolan osalta.

Pitkästä odotuksesta ei myöskään palkittu: Hollola ja Lahti maksavat valtion vastuulle kuuluvasta hankkeesta poikkeuksellisen kovan, lähes 80 milj. euron hinnan.

Kun joulupukki kuitenkin vihdoin pitkän ja ankean odotuksen jälkeen saapui, säkissään 13 km kehätietä, ovat kaikki vastoinkäymiset painuneet taka-alalle ja päällimmäisenä on ollut suuri helpotus, kiitollisuus ja innostus.

Helpotus siitä, että jotain todella pitkään valmisteilla ollutta on vihdoin saatu käyntiin ja loputtomien seminaarien ja edunvalvontatilaisuuksien ikuinen asialista on tältä osin vihdoin tyhjentynyt. Helpotus siitä, että kyetään parantamaan liikenneturvallisuutta, vähentämään ympäristöriskejä ja läpikulkuliikenteen haittoja.

Kiitollisuus on päällimmäisenä siitä, että alueella on kyetty yhdistämään voimat ja saavuttamaan jotain todella merkityksellistä, kiitollisuus erityisesti siitä, että kansanedustajamme ovat saaneet jotain todella tärkeää ja meille välttämätöntä toteutumaan.

13 km tietä voi monen näkökulmasta olla vain 13 km ohitietä, aluekehittäjän näkökulmasta se on 13 miljoonaa mahdollisuutta. Jos me kykenemme hyödyntämään edes prosentin tuhannesosan sen välittömistä ja välillisistä vaikutuksista, hyöty näkyy ja tuntuu alueen kaikille asukkaille.

 Tätä tulevaisuuden polkua Hollola on ryhtynyt rakentaman jo kymmenen vuotta sitten hankkimalla Nostavan yritysalueen ja viitisen vuotta sitten hankkimalla nykyiset Hopeakallion ja Paassilan yritysalueet, toiseen on jo rakentunut uusi paloasema ja Hopeakalliossa pitäisi vuoden kuluttua olla Nesteen ja Hollolan matkakeitaan uusi liikenneasema kaikkine palveluineen.

Neljän vuosikymmenen edunvalvontatyö on takana, mutta uusi edunvalvontaprojekti on vasta käynnistymässä kehätien hyödyntämisestä. Tähän tarvitaan alueen kaikki voimat ja se yhteen hiileen puhaltamisen meininki, mikä lopulta mahdollisti meille kehätien.

Hollolassa 16. toukokuuta 2017

Päivi Rahkonen

Hollolan kunnanjohtaja